Kihalttá nyilvánították a kelet-amerikai pumát

Úgy tűnik, a 2018-as év nem a remény éve, ami az állatvilágot illeti, hiszen a tudósok nemrégiben kijelentették, hogy a kelet-amerikai puma véglegesen kipusztult. Semmi remény, hogy ez a faj valaha felbukkan, hiszen 1938 óta nem láttak egyetlen példányt sem. Mivel csak 80 éve látták utoljára ezt a fajt, ezért az amerikai hatóság nem tehetett mást, mint hogy végképp kihaltnak nyilvánítja a keleti pumát, vagy más néven a kaguárt.

A kelet-amerikai pumát most a a veszélyeztetett fajok listájáról is törölték, amelyen 43 szerepelt, hiszen jó ideje már olyan ember sem él, aki valaha látott volna élő példányt. A levételt a listáról gyakorlatilag már 2011-ben eldöntötték, de pár évet még vártak, hátha nem lesz szükség erre.

Tovább azonban nincs értelme várni, hiszen az utóbbi években sem bukkant fel belőlük egyetlen példány sem.

Annak idején Kanadától Dél-Karolináig nyúl a hegyi oroszlánoknak is hívott nagymacskák élőhelye, de az emberiség valósággal kitúrta őket onnan.

Legközelebbi rokonaik a nyugati pumák, amelyek még 30 ezres létszámmal büszkélkedhetnek, és gyakran olyan helyeken is felbukkannak, ahonnan az emberi civilizáció elüldözte őket.

A tudósokk között vita zajlik arról, hogy a nyugati és a keleti puma különböző alfaj-e. Egyes tudósok a különböző bundájuk miatt választják külön ezt a két állatfajtát, de vannak olyan tudósok, akik mindkettőt ugyanahoz a fajhoz sorolják.

Az alábbi videóban egy turista találkozását láthatjuk a hegyi oroszlánnal az erdőben.

Sajnos, hogy az emberi kegyetlenség miatt bizonyos állatfajoknak egyre kevesebb esélyük van a túlélésre.