Ezt a kifutópályát az autópálya fölé építették… (és európában van)

Üdvözöljük az autópálya fölé épített kifutópályán… miért ne?

Ez a kép úgy néz ki, mintha photoshoppal készítették volna, pedig nem – de ne aggódjanak, ez a repülőgép még egyetlen autónak sem ütközött.

Elsőre buta ötletnek hangzana, ha valaki egy autópályát egy kifutópályával szeretne keresztezni. Valójában ez nevetséges és nagyon veszélyes lenne. A fenti képen látható németországi A14-es autópályán azonban pontosan ez történt.

Az autópálya, amely Wismar kikötővárosát Nossen városával összeköti, egy adott helyen a Leipzig repülőtérrel kereszteződik. El kell ismerni, egy kicsit szokatlan konfiguráció.

Szerencsére a kifutópályánek ezen a részén nem szállnak le repülőgépek, mert ha leszállás közben valami hiba történne, akkor annak drasztikus következményei lennének. De ez még nem minden, hiszen egy vasútvonal is keresztezi ezt az autópályát.

Ami talán meglepő, hogy nem ez az egyetlen olyan kifutópálya a világon, amely egy autópályát keresztez. Az amszterdami Schiphol repülőtér nemrég átadta a hatodik kifutópályát, amit eléggé távol építettek a repülőtértől. Taxival is kb. 20 percig is eltarthat a terminálépülettől a kifutópályáig eljutni. Ez a kifutópálya is keresztezi az A5-ös autópályát.

És ott van a gibraltári repülőtér, ahol a dolgok még szélsőségesebbnek tűnnek. Mert mindenki azt gondolja, hogy ez csak egy rossz vicc, pedig ebben az útkereszteződésen repülőgépek haladnak át.

Valaki bepánikolt? Itt van még egy bónusz információ – már olyan kifutópálya is létezik, amelyet a szárazföld hiánya miatt a tengerre építettek. Tehát még ha a pilóta el is hibázza a leszállást, akkor is marad egy kis esély azoknak, akik ezen a gépen utaznak, természetesen ha úszni is tudnak.