Sikerült szétválasztani a hasuknál összenőtt sziámi ikreket… így néznek ki a 7 órás műtét után

A sziámi ikrek rengeteg nehézségbe ütköztek a múltban. Évszázadokon keresztül, ha a testvérpár túlélték a születést, a hátralevő életüket együtt kellett leélniük. Emelett el kellett viselniük azt a tényt, hogy az emberek furcsának fogják tartani őket. Különböző egészségügyi problémákkal is szembe kellett nézniük. A modern orvostudománynak köszönhetően azonban a sziámi ikrek elválaszthatóak, hogy ők is normális életet élhessenek.

Bizonyos állapotokban sajnos egyáltalán nincs lehetőség a szétválasztásra, például ha olyan közös létfontosságú szervekkel rendelkeznek, mint a szív, agy, vagy ha az összenövés túlságosan nagy felületen van. Más esetben a szétválasztó műtét megkísérelhető, azonban minkét iker számára valamelyes kockázattal jár.

Az alábbi képen látható kislányok 2016 december 29-én jöttek világra és testsúlyuk alig haladta meg a 2 kilót. Számos vizsgálat és röntgenfelvétel után az orvosok bejelentették, hogy az ikerek szétválaszthatóak. Azonban egy ilyen beavatkozás óriási kockázatokat hordoz.

A két csecsemő mellkasuknál és hasuknál nőttek össze, de szerencsére mindkét kislány külön szívvel, májjal rendelkezett, azonban ezek a létfontosságú szervek nagyon közel helyezkedtek el egymáshoz.

Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a szétválasztó műtét előkészítése több mint egy évbe telt. Az orvosok számtalan tanácskozások vettek részt, ahol különböző stratégiákat dolgoztak ki, hogy a beavatkozás során esetlegesen felmerülő szövődményekre megfelelően tudjanak reagálni.

2018 január 13-án eljött a beavatkozás ideje: több mint 75 szakember, 8 különböző szakterületről vettek részt a közös munkában, amely Anna és Hope sorsát döntötte el. Hétórai szorongás és reménykedés után elérkezett a boldog pillanat: mindkét lány nyugodtan feküdt, és életükben először a saját ágyukban.

“Hihetetlenül bonyolult beavatkozás volt, de a kemény munka végül meghozta az eredményt. Egy évig készültünk erre a beavatkozásra. Nagyon boldogok vagyunk, hogy minden jól ment és továbbra is gondoskodni fogunk, hogy Ana és Hope egészségi állapota helyreálljon” – mesélte Dr. Larry Hoollier főorvos.

Természetesen a szülők szívéről is egy hatalmas kő esett le, miután az orvosoknak komplikációk nélkül sikerült szétválasztaniuk gyermekeiket. Az édesapa alig hitt a szemének, amikor meglátta a két édes kislányt.

“Már majdnem két éve vártunk erre a napra. Leírhatatlan érzés, hogy a két kislány most külön ágyban fekszik. Alig tudjuk kifejezni a hálánkat az orvosoknak, akik teljes erőbedobással dolgoztak, hogy lehetővé tegyék számunkra ezt az álmot.”

Az alábbi videóban további részleteket is megtudhatunk. A videó azonban sajnos angol nyelven készült:

A sikeres beavatkozás elsősorban Istennek, és a Houstoni Gyermekkórház orvosi csapatának köszenhető. Most már Ana és Hope is normális életet élhet!