Színesben még szörnyűbb az Auschwitzban készült fotó a megrémült 14 éves lányról

A holokauszt kétségtelenül az egyik legszörnyűbb kegyetlenség és emberi gonosz cselekedet, amelyet a világ valaha is látott.

Az idő arra kényszerít minket, hogy ez az esemény egyre homályosabbá váljon emlékezetünkben, de nagyon fontos, hogy továbbra is megtaláljuk a módját, hogy mindig emlékezzünk erre, hogy ilyesmi soha többé ne történjen meg újra.

Marina Amaral brazil művész fogott egy régi fehér-fekete fényképet, amelyet egy 14 éves lányról készítettek az Auschwitz-i koncentrációs táborban, és számítógépes programmal színt adott a képnek, hogy ezáltal az emberek szemében sokkal élőbbé tegye a holokauszt horrorját.

Hónapokba telt, mire a művész összegyűjtötte és Photoshopban megszerkesztette a képet, de áttörő eredményt ért el és mindenkit megdöbbentett.

A képen látható fiatal lányt Czeslawa Kwoka-nak hívják, hosszú haját pedig a nácik leborotválták. Kelet-Lengyelországban éltek édesanyjával, majd 1942 december 13-án a nácik 318 másik nővel együtt koncentrációs táborba kényszerítették.

Hatvanhét nappal később már halott volt, mivel a németek meggyilkolták. Egy injekciót adtak közvetlenül a szívébe, mert faji szempontból nem volt alkalmas a németizációra – ez a nácik által használt kifejezés volt, amivel nyelvüket, kultúrájukat és ideológiáikat érvényesíteni akarták.

Auschwitzben mintegy 230.000 ilyen gyermek volt. 1940 és 1945 között összesen 1.300.000 embert vittek mészárszékre.

Az egyenruha mellkasi részén látható, hogy érkezése után ez a lány a 26947-es számot kapta. A fénykép színesítésekor Amaral egy piros háromszöget is felfedezett, amelyben egy P betű volt. Ezzel a politikai foglyokat azonosították.

Amikor Amaralt megkérdezték, hogy miért döntött úgy, hogy ezt a projektet véghez viszi, Amara csak ennyit mondott:

“Amikor fekete-fehér képeket látunk, akkor úgy érezzük, hogy ezek az események csak a történelemkönyvekben szerepelnek,

a fotós beszámolója szerint Czeslawa-t egy őr csúnyán megverte, mielőtt a fénykép elkészült volna.

A számítógépes technológia segítségével be tudtam mérni az arcán lévő zúzódásokat és a vér színeit, így sokkal igazibbá tettem.”

Hozzátette: “Ezek a személyek is olyan emberek voltak, akiknek álmaik, barátaik, félelmeik, családjuk voltak, és mindezt elvették tőlük.

“Sajnos, Czeslawa csak egy volt a milliÓ közül, de az arcán látható félelem, de ugyanakkor bátorsága örökké velünk marad!”