Körmünk színe sokat elárul az egészségünkről – nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a jeleket

A körmünk formája, színe sok mindent elárul az egészségünkről. Ezeknek a jeleknek a figyelmen kívül hagyása nem igazán a legjobb dolog. Ha bármilyen színváltozást tapasztalsz, akkor győződj meg róla, hogy minden renben van! Ilyen esetben az orvoshoz való látogatást tudjuk ajánlani legjobban. Van néhány figyelmeztető jel, ami súlyos egésszégügyi problémák mutatója is lehet:

1. Sötét vonalak a körmön

A körmön lévő sötét vonalak súlyos egészségügyi problémák mutatói és semmilyen körülmények között nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket. A melanoma, amely a bőrrák egyik leghalálosabb típusa, az egyik leggyakoribb oka a köröm sötétedésének.

2. Lerágott körmök

Az állandó körömrágás nem csak egy rossz szokás, hiszen komoly lelki problémákat is jelezhet. Ha az ön keze folyton a szájában van, akkor ez szorongásos tüneteket jelez és akár kényszerbetegséghez is vezethet. Az ilyen problémával érdemes pszichológushoz fordulni.

3. Fehér körmök

A köröm túlzott kifehéredésének hátterében májbetegség lehet. A májban jelentkező problémákra mutat, mint páldául a hepatitis, vagy sárgaság, vagy valami más betegségre, ami szoros összefüggésben van a máj működésével.

4. Sárga körmök

A sárga körmöket általában gombás fertőzések okozzák és bizonyos esetekben a körmök megvastagodásához és és letöredezéséhez vezethet. De ha nem gombás fertőzés okozta, akkor néhány komolyabb betegség előjele is lehet, mint például a pajzsmirigy megbetegedése, de tüdőbetegség, pikkelysömör és agyi zavart és epebajt is feltételezhetnek.

5. Körömágy gyulladás

A köröm körüli duzzanatok körömágy gyulladására, vagy gyulladásos arthritisre utalnalnak. A köröm színe ilyenkor nem változik meg, de a köröm alatt kissé sötétebb árnyalatok figyelhetőek meg.

6. Horpadások

A körmön megjelenő horpadások a pikkelysömör megjelenésére, vagy gyulladásos arthritisre utalhatnak.

7. Berepedések, törések

A megrepedt körmök is nyilvánvalóan egészségügyi problémákat jeleznek. A körömrepedésnek a leggyakoribb oka a pajzsmirigy megbetegedése. Ezenkívül a könnyen berepedező köröm altesti gyengeséget is mutathat, különösen nőknél.

8. Halvány köröm

A halvány köröm vérszegénységre utal, míg a sötétvörös vérbőségről és heves vérmérsékletről tanúskodik.

9. Kékes köröm

A kékesre elszíneződöttek gyenge keringést, míg a kék köröm szívzavart jelez.

Ha a fentiek közül, bármelyikre is felfigyelünk, sürgősen életmódbeli változtatásokra van szükségünk.