Ez az 5 dolog történik a testünkkel egy szakítás után

Egy szakítás sosem kellemes élmény, egyik fél sem boldog a szétválás után. Azonban az egyszerű szomorúságon és lehangoltságon kívül komoly fizikai problémákat is okozhat egy nagy szerelmi csalódás, amelyek esetenként életveszélyesek is lehetnek. Ha az öt felsorolt dolog közül többet is tapasztalsz hosszú időn keresztül, ideje orvoshoz fordulni!

1. Szorongás és alvásproblémák

Úgy vagyunk beprogramozva, hogy igényeljük az emberi érintkezést, és ha ez megszűnik, fájdalmat érzünk. Az érintkezés igénye ilyenkor még jobban megnövekszik, ez szorongáshoz vezet. Tanulmányok kimutatták, hogy egy csúnya szakítás utáni fájdalom az agynak ugyanazt a részét aktiválja, mint amit a kokain függőség ingerel.

2. Mellkasi fájdalom

Tanulmányok szerint a szakítás után olyan idegingerületeket érzünk, amelyek a valós fizikai fájdalom során is keletkeznek. Ezek az ingerületek keletkeznek például akkor, amikor megégetjük magunkat forró kávéval. Ez a fájdalomérzet pedig valódi diszkomfort-érzéssé alakul az agyban: mellkasi fájdalom vagy valós szívfájdalom képében jelentkezik.

Ezért van, hogy szívbetegek nehezebben dolgozzák fel a stresszt. Gyengébb szívű emberek ilyenkor szívritmuszavart tapasztalhatnak, rosszabb esetben pedig szívinfarktus is bekövetkezhet.

3. Bőrproblémák

Amellett, hogy depressziós időszakban az ember kevesebbet foglalkozik a külsejével, a bőr minősége is romlik a felszabaduló stresszhormonoknak köszönhetően. Ez pattanások kialakulásához, hajhulláshoz is vezethet.

4. Izomfájdalom

Levert lelkiállapotban az ember teste is sokkal gyengébb, a szokásosnál hajlamosabb a sérülésekre. Emellett a stresszi miatt az izmokban görcsök keletkeznek, az izmok összehúzódnak, ezzel a test különböző területein fájdalom jelentkezik.

5. Étvágytalanság vagy hízás

Egy durvább szakítás után a legtöbb embernek problémája van az étkezéssel, elveszíti az étvágyát. Azonban hosszú távon egy szakítás általában súlygyarapodáshoz vezet. A stressz miatt a sejtek kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra, a test még jobban elkezdi kiválasztani, ezzel beindítva a zsír felhalmozódását.
A súlygyarapodás a kialvatlanság és a mozgás hiányának számlájára is róható, amely a szakítás utáni depressziós időszakra jellemző. Végezetül, a stressz súlyos gondokat okozhat az emésztőrendszerben, hasmenést és hasi fájdalmakat okozva.