Téged is zavarnak a bőrkinövések? – a szakember elárulja mi okozza a kialakulásukat!

Léteznek olyan tényezők tényezők, amelyek kedveznek az apró bőrkinövések létrejöttének! Ebben a cikkben megemlítünk néhány okot, ami általában okozza a bőrkinövések kialakulását.

Ezek a jóindulatú, de sokszor zavaró bőrkinövések úgy a férfiaknál, mint a nőknél előfordulnak. Leginkább akkor jelentenek esztétikai problémát, ha az arcon, vagy a szemen, jelennek meg, akadályozva a látást.

Dr. Laurentiu Vladau román dermatológus most elmagyarázza, milyen tényezők játszanak szerepet ezen parányi puha bőrkinövések kialakulásában.

A kinövések a bőr legfelső rétegén, az epidermiszen alakulnak ki, kollagén rostokból állnak, amelyek hajszálér-hálózat vesz körül. Leginkább az 50 év fölötti emberek esetében gyakoriak, akik elhízottak és 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, de ritkább esetben gyerekeknél, vagy csecsemőknél is elfordulhatnak.

Leggyakrabban a nyakon, a szemek környékén, és az arcon növekednek ezek a kis jóindulat csomók, de a test bármely részén létrejöhetnek.

Az okok

A konkrét okokat nem ismerni, de az orvosok úgy gondolják, hogy ott alakulnak ki ezek a kinövések, ahol a bőrt gyakori súrlódás éri, amit okozhat egy nyaklánc, vagy egy ruhadarab.

“Egyes tanulmányok szerint kapcsolat van ezek bőrkinövések és a humán papillómavírus között, de a gének is közrejátszhatnak, valamint a terhesség idején létrejövő hormonális hatások miatt is több kismama bőrén jelenhetnek meg ezek a kinövések” – mondja a szakember.

Ezek a kis kinövések teljesen ártalmatlanok, eltávolításukra abban az esetben kell sort keríteni, ha már valóban zavaróvá válnak, vagy megnehezítik például a borotválkozást.