13 ismert fotó, amellyel becsapták az egész világot

Erdei tündérek

Ennél a fotónál egy népszerű gyermekkönyvből való táncoló lányokról készített kép az alap: adtak nekik szárnyakat és a lombozathoz rögzítették az így elkészült tündérkéket.

Bátor generális

Ez a fotó 3 különböző felvételből áll össze: Alexander M. Cook képéből (a ló és a test innen lett levétele); egy másik képről a tábornok fejét másolták ki; végül a harc közben elfogott foglyok háttérképét csatolták hozzá.

Kennedy és Monroe együtt

Alison Jackson fotográfus szerette manipulálni a képeket. Ezt is ő „teremtette”. Ilyen jelenet sosem volt a valóságban, pláne mert a Kennedyek kínosan ügyeltek a diszkrécióra.

Felhőkarcoló építők

A XX. század egyik legismertebb képe is hamis. Igen, itt vannak igazi munkások, de ez nem valós dokumentum a felhőkarcoló építéséből. Az archivisták hamar rájöttek az átverésre, amikor kiderült, hogy nincs dátum megjelölve a felvételnél.

© Bettmann/CORBIS

A levitáló ember

Colin Evans olyan spiritualista volt, aki – ahogyan sokan hitték – levitálni tud. Olyan spirituális előadásokat szervezett, ahol sok rajongó volt a sötétben és egyszerre kántáltak. Egy bizonyos pillanatban felvillant a vakufény, mégpedig akkor, amikor mindenki láthatta, hogy a lebeg. Később persze volt, aki felfedezze a zsinórokat.

Hihetetlen duett

Ez a szép fénykép John Lennonról és Che Guevara-ról, ahol együtt gitároznak, valójában hamis. John Lennon itt valóságos, de persze nem Guevara-val játszott: valaki bekopizta Guevara a fejét, és a valóságban ott ülő Wayne Gabriel testére tette.

Kennedy és Monroe együtt II. rész

Itt egy másik munkája Alison Jacksonnak. Mint tudjuk, népszerű pletykák keringtek a Kennedy-Monroe románcról, így Alison ki akarta elégíteni az ezzel kapcsolatos igényeket.

Spirituális fotográfus

Na jó, erről egyből látszik, hogy manipulált, de régen ezt tényleg bevették.

Az első mentős

Itt a fő probléma a kontextusban rejlik: nem ez az első mentős, hanem ez csak egy amerikai haditengerészeti ambuláns.

Híres portré

Abraham Lincoln, amerikai elnök ikonikus portréja nagy port kavart: mindenki számára igazi meglepetés volt, hogy ez a kép valójában 2 képből áll. Valaki átvette John Calhoun testét, és hozzáadta Abraham Lincoln fejét.