Ha ilyen a vércsoportod, sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy meghalj!

Nem szeretnénk senkit sem megrémíteni, csak közölni szeretnénk az egyik kutatásnak eredményét, amelyet úgy gondoljuk, hogy hasznos információ lehet mindenki számára.

Amennyiben súlyosan megsérülsz, és a vércsoportod nullás (0), akkor nagyobb az esélyed arra, hogy meghalj. Egy tanulmány szerint a 0 vércsoport véralvadása lassabban megy végbe, ez pedig sok vérvesztéshez vezethet.

Ha ilyen a vércsoportod, akkor sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy meghalj!

A vércsoportokat a vörösvértesteken található antigének határozzák meg. A 0-as vércsoporton kívül az A, AB és a B vércsoportok vannak. Fontos tudni, hogy az O-ás csoport a leggyakoribb vércsoport.

Egy japán kutatás szerint a 0-ás vércsoportú személyeknél 28 százalékkal nagyobb a mortalitás veszélye, míg a többi vércsoportnak 11 százalék köré tehető az elhalálozási ráta.

Dr. Wataru Takayama, a Tokyo Medical and Dental University Hospital munkatársa szerint egy nemrég elvégzett kutatás szerint a 0-ás vércsoportú személyek nagyobb eséllyel vérezhetnek el egy súlyos baleset, sérülés következtében, mint a más vércsoportú személyek.

Az orvos azt is kiemeli, hogy vérátömlesztés során is sokkal nagyobb a rizikófaktor a 0-ás vércsoportúak esetében. Mindezen esetekről 2013. és 2016. között készült felmérés Japánban, a tanulmány pedig a Critical Care szaklapban látott napvilágot.

Azonban a Harvard Egyetem professzorai szerint az A, B és AB-vércsoportúak sem lehetnek olyan nyugodtak, hiszen esetükben a koronaér betegségek esélye jóval gyakoribb a 0-ás vércsoportú személyekhez képest.