Álmatlanság, fejfájás, fáradékonyság – ezeknek a vitaminoknak a hiányát jelzik!

Amikor egészségünket valamilyen veszély fenyegeti, akkor a testünk valamilyen formában azonnal jelzi. Soha nem szabadna ezeket a jeleket figyelmen kívül hagynunk, mivel ezeknek a dolgoknak az elhanyagolása súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek.

Ilyen jel például az álmatlanság, az energiahiány, és a fejfájás is. Ezek általában olyan nyomelemek hiányából fakad, mint a magnézium és a K-vitamin.

Ebben a cikkben ezeknek az elemeknek a fontosságáról olvashatsz, valamint arról, hogy ezek hogyan befolyásolják az egészségünket.

A magnézium

Az emberi testben több, mint 300 olyan kémiai reakció van, amely magnézium hiányában nem megy végbe. Részt vesz az új fehérjék képzésében, közrejátszik abban, hogy a táplálék energiává alakuljon. Ez az ásványi anyag segít a fáradtság leküzdésében, a szorongás és stressz csökkentésében.

Képes megszüntetni a migrént és a krónikus fejfájást. Ha a testben alacsony a magnézium-szint, akkor a szerotonin nevű hormon szintje is alacsony, ezért nő a depresszióra és az álmatlanságra való hajlam.

A 19-30 év közötti nőknek ajánlott a napi 310 mg magnézium bevitele. Az idősebbek ajánlott napi adagja 320 mg, a 19-30 év közti férfiaké pedig 400 mg naponta.

A legkiválóbb magnézium-tartalmú élelmiszerek:

– avokádó

– spenót

– magvak, dió

– hús

– hal

– teljes kiőrlésű kenyér

– barna rizs

A K-vitamin

A K-vitamin azoknak a fehérjéknek a szintézisében játszik szerepet, amelyek befolyásolják a véralvadást. Ha a szervezetben nincs elegendő mennyiségű K-vitamin, akkor fokozott vérzékenység lép fel és gyakoribbak lehetnek a kék foltok, véraláfutások is.

A K-vitamin védi a szívbillentyűket és a vérereket a kalcifikációtól, vagyis a meszesedéstől. Emellett csökkenti az Alzheimer-kór és a prosztata rák előfordulásának gyakoriságát.

A D-vitaminnal együtt, a K-vitamin erősíti a csontokat, ezért a fokozott K-vitamin hiány gyakori csonttöréseket eredményezhet.

Az ember K-vitamin szükséglete függ a testsúlytól, életkortól és a nemtől is. Felnőtteknek ajánlott a kilogrammonkénti 0,001 mg K-vitamin bevitele, ami egy 70 kg-os egyénnél napi 0,07 mg-ot jelent.

A legjobb K-vitamin tartalmú élelmiszerek:

– pikáns fűszerek: csili, cayenne-bors, curry és fűszerpaprika

– zöld leveles zöldségek: spenót, céklalevél, petrezselyemzöld, zeller levél, káposzta, brokkoli

– fűszernövények: bazsalikom, metélőhagyma, zsálya, csombor, koriande

– ezek mellett még: kelkáposzta, karfiol, zöldhagyma, saláta, uborka, jégsaláta, zeller

Étrendkiegészítő vitaminok szedése előtt kérjük ki az orvos véleményét, ugyanakkor figyeljünk a kiegyensúlyozott, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozásra is!

Azt sem szabad elfelednünk, hogy az álmatlanságban szenvedők közel felénél lelki bajok okozzák a problémát, mint például depresszió, szorongás, függőségek stb. Ilyen esetben a gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápia jelentheti a kiutat ebből a kellemetlen állapotból.