Pszichológusok szerint így nevelhetsz férfit a gyermekedből

A szülőség nem könnyű, és jóval több mindenből tevődik össze, minthogy mit adjunk enni vagy mibe öltöztessük fel a gyereket. A lányok és a fiúk nagyon eltérő fejlődési folyamatokon mennek át. A fiúknak jóval több figyelemre van szükségük. Pszichológusok és a fejlődéssel foglalkozó specialisták a fiúknál 3 fejlődési szakaszt különböztetnek meg, melyeket nagyon fontos ismerni minden szülőnek.

Első szakasz: Születéstől 6 éves korig

A babák csak babák, függetlenül a nemüktől. Szeretik, ha játszunk velük, ha a karjainkban tartjuk őket, ha beszélünk hozzájuk, azaz, ha valamivel felkeltjük az érdeklődésüket.

Amikor nagyobbacskák lesznek, a fiúk különböző cselekvésekkel fedezik fel maguk körül a világot, és fontos, hogy ebben segítségükre legyünk. Egy pszichológiai tanulmány rámutat a szülők szerepének fontosságára a fiúk korai fejlődésében:

– Ha az anya depressziós, az hatással lesz a gyerekre is, mivel az életszeretet átterjed az anyáról a fiúra is.

– A fiúknak szükségük van a szüleik együttérzésére, az anyák ezen a téren többnyire a szerető és gondoskodó szülő szerepét töltik be. Ez nagyon fontos, mert a gyermeknek éreznie kell, hogy szeretik, ettől válik magabiztossá.

– Az apa szerepe, hogy a tekintélyt testesítse meg a fiú számára. Ő legyen az a személy, akire a fiú hasonlítani akar, akitől megtanulja, mi a jó és mi a rossz.

– Egy anya szeretete feltétlen. Az anyák szeretik a gyermeküket csupán csak azért, mert létezik. De egy apánál más a helyzet. Az ő szeretetét ki kell érdemelni jó cselekedetekkel, helyes viselkedéssel. Így tanulja meg a fiú az erkölcsöket és az alapvető szabályokat. Ha ez az egyensúly nincs meg, akkor a fiú úgy nő fel, hogy vagy nárcisztikus személyiség lesz vagy kegyetlen ember.

– 2 éves koruktól kezdve fontos, hogy az anya is határokat állítson fel a fiával való kapcsolatban, hogy elkerülje az Ödipusz-komplexus kialakulását.

Második szakasz: 6-13 éves korig

Ez az az életszakasz, amikor egy fiúban tisztán tudatosul a saját nemi szerepe, és elkezd fiúsabb tevékenységek felé fordulni.

Kutatók szerint a következőkre kell a leginkább figyelni az ebben a korban lévő fiúknál:

– El kell fogadni, hogy a fiúk bizony fiúk. A lényeg, hogy ne próbáljuk megóvni a gyermeket az olyan tevékenységektől, amik kifejezetten férfiasak vagy amiket esetleg agresszívnek találunk, hanem inkább fogadjuk el a tényt. Értékeljük, ha a fiú férfiasan kezd viselkedni, miközben ösztönözzük növekedését, függetlenedését és kalandvágyát. Ha egy játékfegyverrel vagy erőszakos videójátékkal akar játszani, a tiltásunk ellenére is meg fogja találni a módját.

– Tartsuk tiszteletben az egyéniségét, mert a fiú kifejezésnek nincs pontos definíciója. Különböző módokon is kifejezésre juttathatja a férfiasságát, ebbe természetesen nőiesebb tevékenységek is beleférnek.7

– Ösztönözzük, hogy minél több dolog iránt érdeklődjön. Sok szülő azt gondolja, hogy a gyermeküknek éppen olyannak kell lennie, mint amilyenek ők, és ugyanazok a dolgok kell, hogy érdekeljék. De a gyereket ösztönözni kell arra, hogy vegyen részt olyan különböző tevékenységekben, melyek gazdagítják az életét, és segítenek neki, hogy élhessen a választás szabadságával.

– Ne legyenek nemi alapokon nyugvó elvárásaink! A pszichológusok szerint azok a fiúk, akiket nem kényszerítenek bele nemi szerepbe, jóval önállóbbak, nyitottabbak és szexuálisan toleránsabbak, mint társaik.

– Tanítsuk meg a kritika kezelésére! Mutassuk meg neki, hogyan tud egyedül is megbirkózni egyes szituációkkal, anélkül, hogy közben agresszívvé válna.

Harmadik szakasz: 14 éves kortól

Ez az az időszak, amikor a fiúból tinédzser lesz. Ebben a szakaszban a fiúk hormonális változásokon mennek keresztül, melyektől idegessé és agresszívvé válnak. Azonban megvan a módja annak, hogy ezeket az energiákat jó dolgok felé irányítsuk.

– Segítenünk kell, hogy a fiú megtanuljon felelősséget vállalni a saját cselekedeteiért. Mert a felelősségtudat nem jön magától, tanulni kell. Pszichológusok szerint ennek a legjobb módja az, ha megértetjük vele, hogy a hatalom, a kiváltság és a felelősség egymással szorosan összetartozó fogalmak. Ha nagy a felelősség, akkor nagy a másik kettő is, és fordítva.

– Adjunk neki lehetőséget a saját személyiségének kialakítására. A pszichológusok véleménye szerint, ha azt látjuk, hogy gyermekünk rossz társaságba keveredett, nagyobb függetlenséget kell adnunk neki.

– Előre állítsuk fel a szabályokat! Ezekhez a szabályokhoz pedig mindkét szülőnek szigorúan ragaszkodnia kell, és ennek megfelelően be kell tartani az előre meghatározott büntetést is. Arról is dönteni kell a szülőknek, mi az, amit megengednek a fiúnak.

– A legfontosabb pedig a példakép. Nem számít, hogy mit tanítunk a gyermeknek, ha a viselkedésünk az ellenkezőjét mutatja. Legyünk jó példák, és nem fogunk kudarcot vallani a szülői szerepben!