A világ 14 legszínesebb lépcsője – magyar alkotás is van közötte!

Íme 14 színes lépcső, amely színt hoz a szürek hétköznapokba.

A nagyvilágban ma már elég elterjedt jelenség a tűzfalakat és lépcsőket borító street art. Ezzel talán összefüggésben Magyarországon is egyre több kopasz tűzfalat díszítenek falfestményekkel. A tapolcai Malom-tóhoz vezető lépcső viszont az első olyan hazai példa, amikor nem egy épületen, hanem egy lépcsőn láthatunk ilyen szép dekorációt.

A Tapolcai Halas Lépcső témáját a Malom-tóban úszkáló koi pontyok adták:

Varjas Judit képző- és iparművészt Tapolca városvezetése kérte fel arra, hogy segítsen újra bevonni a város életébe az egyik tópartra vezető lépcsősort.

A lépcső tisztítása, javítása és a megfelelő festék kiválasztása után Judit 16,5 napon át reggel 7-től este 7-ig dolgozott, hogy elkészüljön a 2016-os Pisztráng Fesztiválra tervezett avatásra: felrajzolt, alapozott, festett, és lakkozott, végül 30 kg festéket használt fel a 27 lépcsőfokos alkotáshoz.

A Tapolcai Halas Lépcső nagy sikert aratott, és mára a város egyik nevezetességévé vált. Még Facebook-oldala is lett, ahol a rengeteg lépcsőszelfi is visszaadja népszerűségét. A városszépítéshez az ötletet egyébként a híres chilei Valparaisóban található lépcsősor adta, bár témájában jobban emlékeztet a Szöuli lépcsőre.

Valparaiso, Chile

Szöul, Dél-Korea

Bejrút, Libanon

Isztambul, Törökország


Szíria


USA, San Francisco

Angers, Franciaország


Szicília, Olaszország


Morlaix, Franciaország


Tehran, Irán


Philadelphia Művészeti Múzeum


Rio de Janeiro, Brazília

Wuppertal, Németország