A premenopauza 8 figyelmeztető jele, amire oda kellene figyelned

Nem csak a hőhullámok és a kimaradó ciklusok figyelmeztetnek arra, hogy nemsokára változókorba érsz. Vannak egyéb apró jelek is, melyekről talán nem is tudsz, pedig oda kellene figyelned rájuk.

Most megtudhatod, melyek azok a fontos jelei a menopauzának, amikről eddig még senki nem beszélt neked.

SZŐRSZÁLAK MEGJELENÉSE AZ ÁLLON

Amikor a hajad elkezd vékonyodni, akkor az álladon, felső ajkadon és az arcodon egyre erősebb szőrszálak jelennek meg. Ez az ösztrogén és androgén arányának megváltozása miatt következik be. Bár mindkettő mennyisége csökken a menopauza során, ez eltérő mértékben történik. Az ösztrogénnél a csökkenés gyorsabban, míg az androgénnél jóval lassabban következik be.

TESTSZAG

Az ösztrogén szint csökkenése miatt az agyalapi mirigy azt gondolja, túlmelegedtél, ezért izzadásra készteti a testet, hogy az a normál testhőmérsékletre tudjon lehűlni.

CSONTRITKULÁS

A csontsűrűség csökkenését az ösztrogén csökkenése idézi elő. Csontjaink akár 20%-át is elveszíthetjük a menopauza első 5 évében. Ez növeli a csontritkulás és a csontok elvékonyodásának kockázatát.

SÜRGETŐ VIZELÉSI INGER

A kismedencei izmok gyengülése – ami gyakran a szülés következménye – az alacsony ösztrogén szint miatt elvékonyodott húgycsőhártyával együtt inkontinenciát okoz, aminek következtében nehéz visszatartani a vizeletet.

FELEDÉKENYSÉG

A premenopauza alatti hormonális változások stresszessé tehetnek és alvászavarokat okozhatnak. Ennek következtében jellemzővé válhat a feledékenység, a koncentrálás gyengülése.

ÁLMATLANSÁG

A progeszteron nyugtató hatású hormon. Amikor a szintje lecsökken, idegesnek érezzük magunkat. A szorongás pedig álmatlansághoz vezet.

ÚJ ALLERGIÁK

A hormonok és az immunrendszer egymással együttműködnek. A menopauza felé haladó nőknél a már meglévő allergiájuk tünetei súlyosbodhatnak, de újfajta allergiák is kialakulhatnak. Ez a hormonok természetes változásának immunrendszert gyengítő hatása miatt történik.

HIRTELEN VÁLTOZÁS A LÁTÁSBAN

A hormonok sokféle testi funkcióra hatással vannak, érintik a szemeinket is. Ahogy a hormonszint változik, úgy változik a látás is. A premenopauza időszakában a csökkenő hormonszint olyan változásokat okozhat a látásban, hogy az addig rövidlátókból távollátók lesznek, és fordítva.