Riadót fújtak a szakértők: óriási aszteroida közelítette meg a Földet, teljes a készültség

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérései alapján egy óriási, piramis nagyságú aszteroida közelítette meg a Földet.

Az objektum útját folyamatosan figyelemmel kísérik, ugyanis olyan közel került bolygónkhoz, hogy potenciálisan veszélyes objektumnak nyilvánították.

A 2016 NF23 elnevezésű aszteroidát a Neowise nevű űrszonda fedezte fel két éve. Tegnap nagyjából 4,8 millió kilométeres közelségbe került bolygónkhoz, ez a Föld és a Hold távolságának közel a tizenháromszorosa. A méreteit tekintve 70-160 méter szélesre becsülik az objektumot, ami 32 ezer kilométer/órás sebességgel száguld.

A 2016 NF23 átmérője legalább akkora, mint egy Boeing 747-es repülőgép hossza. A kiterjedését tekintve pedig az Egyiptomban található gízai nagy piramishoz hasonló, amely 138 méter magas, az alapja pedig 232,4 méter széles.

Fotó: NASA News

A kisbolygó mérete akkora, mint a 138 méter magas, 232,4 méter alapú gízai nagy piramis 

A NASA az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a földközeli aszteroidák megfigyelésére. A szigorított ellenőrzés oka, hogy míg a hatalmas, egy kilométernél szélesebb égitestek közel kilencven százalékáról rendelkeznek adatokkal, addig a kisebb aszteroidák mindössze tíz százalékáról tudnak valamit.

Dolf Densing, az Európai Űrkutatási Központ vezetője korábban úgy nyilatkozott, van esély arra, hogy egyszer valamilyen űrbéli tárggyal ütközzön a Föld, de pontosan nem tudni, mikor és mekkorával. Amennyiben bármilyen aszteroida veszélyes közelségbe kerülne az általunk lakott égitesthez, van megoldás a védekezésre: a közel kilenctonnás HAMMER (azaz kalapács) elnevezésű űrhajót vethetik be.

Fotó: Neowise

A felénk tartó aszteriodát a Neowise űrszonda fedezte fel még két esztendővel ezelőtt

– Az eszközt az aszteroidára kell lőni, ezzel el lehet téríteni vagy szétzúzni. Nagyobb méretű objektum esetében pedig nukleáris fegyvert leszünk kénytelenek bevetni – mondta egy szakértő a Daily Mail című brit lapnak.

Figyelik a Bennut is

A csillagászok szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy 550 méter átmérőjű, Bennu elnevezésű aszteroida több mint 100 év múlva a Földbe csapódjon. Ugyanakkor nem zárható ki ennek lehetősége. A vizsgálatok folynak, a NASA Osiris-Rex nevű szondája épp a napokban érte el az óriási aszteroidát, hogy adatokat gyűjtsön róla.

Forrás: www.blikk.hu