9 ember, akik a művészet és a kedvesség révén változtatják meg a világot

A kedvesség az emberi lélek állapota – nem látható, de érezhető. Néha egyszerű dolgok mögött rejtőzik: egy bók, egy elismerés vagy egy szelíd megjelenés. Világunk tele van csodálatos emberekkel, akik ösztönözhetnek és motiválhatnak. Ezek a művészek úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a világot, anélkül, hogy valaki másra számíthatnának művészetükön keresztül.

Találtunk 9 csodálatos művészeti példát, amely a világot jobbá változtatja.

1. GERM CREW (A MAG CSAPAT)

Egy kis közösségben, a hidalgói Pachuca város közepén található Mexikó legnagyobb graffitije, melyet 200 ház falára festettek fel és most júliusban adtak át. Azonban a “makro freskó” nem csak egy kis színt adott a Las Palmitas domboldalon elterülő körzetnek, mely egy olyan, túlnyomórészt vidéki környék, amelyre bizonyos fokú szegénység és bűnözés jellemző.

A közösségi erőfeszítés munkahelyeket teremtett, csökkentette a fiatalkori erőszakot és közösségi szellemet alakított ki, ami Las Palmitast átalakította – ahogy a projekt vezetői nevezték – “az első varázslatos közösséggé”. Ez egy utalás a mexikói kormány saját kezdeményezésére, amelyben “varázslatos településeket” mint turisztikai célpontokat (Pueblos Mágicos) támogatnak.

A lakosok nagyon pozitívan érzékelték ezt az átalakulást. De ami a legfontosabb, a fényes színek segítettek csökkenteni a bűnözés szintjét a városban. A mutató megközelítette gyakorlatilag nulla.

2. PATRICK COMMECY

Grow fast little tree.. ❤#patrickcommecy

A post shared by Natalia Sunarko (@nsunarko) on

#patrickcommecy #arte #art #murales #pintura #painting

A post shared by jpespinosateam (@jpespinosateam) on

A francia művész Patrick Commecy és csapata látványos, rendkívül élethű falfestményekkel teszi színessé és vidámmá az unalmas, szürke épületek falait Franciaország-szerte. Az épületekre festett murális művészeti alkotásokon életteli jelenetek elevenednek meg, illetve több festményen híres francia történelmi személyek és hírességek is szerepelnek.

3. JEFF HANSON

Jeff Hanson még gyerek volt, amikor agydaganatot találtak nála, amitől majdnem megvakult. Miközben Jeff kemoterápiában részesült, az édesanyja elvonta figyelmét a művészettel. Így lett Jeff művész. Manapság Hanson festményének átlagos ára körülbelül 4000 dollár. Festményei Warren Buffett és Elton John gyűjteményében is vannak.

4. MARTINA BILLI

Földünk megmentését mindenkinek a szívén kellene viselnie, hiszen ha mi még élvezhetjük a zöldellő tavaszt, addig lehet dédunokáink már nem, ha így folytatjuk. Martina is szeretett volna tenni egy lépést. Kidobásra váró, használatlan (használhatatlan), fadarabokból művészi dekorésönt csinál, tollal és festékkel.

Célja egyrészt, hogyha már ezeket a fákat kivágták valamilyen célból, akkor használják is fel valamire, ne a kukába végezze. Leginkább az állati világ ami őt megihleti és szeretne egy párbeszédet kialakítani a néző és a festmény között. Na ez a művészet!

5. AGNES KASPARKOVA

“Művész vagyok. Élvezem ezt, és segíteni szeretnék” – mondta Anežka (Agnes) Kašpárková nemrég, miután megkérdezték, miért ragad ecsetet minden tavasszal és nyáron, és miért díszíti virágmintákkal egy kis cseh falu házait. A 90 éves nagymama azt mondja, ő nem a pénzért csinálja, valószínűleg mert ő még úgy nőtt fel, hogy az emberek a közvetlen környezetében tényleg tudtak önzetlenül segíteni egymásnak.

A kis falu hófehér házai már hosszú évek óta szépülnek így, Agnes ugyanis egy másik asszonytól leste el a morva virágminták falra festésének tudományát. Most ő díszíti így a fehér falakat, és ki tudja, utána kire száll majd ez a szép feladat.

6. ROBERTO MAMANI MAMANI

A bolíviai művész, Roberto Mamani Mamani egy Aymara művész, munkásságát Aymara őshonos hagyománya és szimbóluma jellemzi.

Mamani Mamani azt mondja, hogy nagyanyja arra buzdította őt, hogy fessen és elmagyarázta, mennyire fontos emlékezni az eredetére, és új életet adni az Andok népének kultúrájához.

A művész festményeket ábrázolt az állam által épített épületek falaira. A projektet 4 000 m tengerszint feletti magasságban hozták létre – ez egy rekord magasság!

7. JAN VORMAN ÉS A LEGO

Jan Vormann három éven keresztül utazgatott, hogy a színes dán építőkockákkal az izraeli Tel-Aviv régi negyedétől kezdve Szentpéterváron keresztül a New York-i Bryant Parkig több helyen is megszínesítse a romossá vált falakat. Vagy függetlenül és szabadon, vagy kifejezetten az adott város engedélyével dolgozott.

Becslései szerint közel ezer kis kockát használt fel az „építkezései” során, közben az érdeklődő és kíváncsi járókelők segítségét is igénybe vette az építőjáték összeillesztéséhez – olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadásában

8. TYREE GUYTON

Az immár 26 éves projektet 1986-ban alapította Tyree Guyton művész és nagypapája, Sam Mackey, alias “Grandpa Sam”. Amolyan városi közösségnek is mondható, amelynek leglátványosabb oldala a szabadtéri kiállítások.

Guyton, az eastside-i telep alapítója és jelenleg is művészeti vezetője kidobott használati tárgyakat felhasználva alakított vidám és felemelő szín kavalkáddá néhány háztömbnyi területet.

9. GÖTEBORG “BÜSZKE VILLAMOSAI”

A “büszke villamosok” Göteborg kormányának olyan projektje, ahol fiatal művészek festették le az ikonikus villamosokat. A festők a szivárvány színeit használják, és minden villamosnak saját stílusa van.