Mi a banyapúp, és hogyan kell helyrehozni (Ez nem csak a testtartásodról szól)

A hát domborúsága, azaz a kyphosis oka általában a görnyedt testtartás. Ha nem kezelik megfelelően, komoly következményei lehetnek, mint a hyperkyphosis vagy a csigolyatörés. Ha a kis púpot a nyakad hátsó részén időben észreveszed, teljesen megszabadulhatsz tőle az izom aránytalanságainak helyreállításával és a rossz szokásaid megváltoztatásával.

Most a leghasznosabb tippeket gyűjtöttük össze neked a banyapúp ellen.

1. Figyelj a testsúlyodra

A túlsúly az egyik fő oka annak, hogy ez a deformitás kialakul. Nem a sok zsír rakódik le a nyakadon, de a testedre nehezedő testsúly ezt a részt is hátrányosan érinti. Ezért a legelső lépés az étkezési szokások megváltoztatása kell, hogy legyen. Például az üdítőket váltsd fel tiszta vízzel!

2. Figyelj arra, milyen testhelyzetben alszol

Amikor alszol, a gerincednek hasonlóképpen kell elhelyezkednie, mint állás közben. Azaz, a vállaid legyenek lent, a hátad legyen egyenes, a térdeid legyenek lazák, a csípőd pedig legyen egy vonalban a válladdal. Ehhez a testhelyzethez néhány tipp:

– Ha a hátadon alszol, a fejed alá ne tegyél semmit. A nyakadat támaszd meg egy speciális nyakpárnával.

– Ha többnyire az oldaladon fekszel, használj egy párnát a vállaid és a nyakad közti hely kitöltésére, egy másikat pedig a térdeid és a bokáid közé tegyél.

3. Edzd a hátizmokat

A szakértők szerint a felsőtestet – beleértve a nyakat és a vállakat – erősítő edzéssel kezelhető a púposság. Az izomtömeg növelése a zsírmennyiség csökkenését eredményezi ebben a régióban is.

Így csináld:

– Tedd a kezeidet a fejed hátsó részére, és próbáld meg előre nyomni, miközben a fejedet a nyakizmok használatával megpróbálod hátrafelé nyomni.

– 5 másodpercig tartsd meg ezt a testhelyzetet.

– 10-szer ismételd.

4. Nyújtsd a nyakizmokat

A nyakizmok nyújtásával csökkentheted a rossz testtartás káros hatásait, amik többek közt a púpot is okozzák.

Így csináld:

– Döntsd a fejed jobbra, míg nem érzel feszülést a nyakad bal oldalán.

– A jobb kezedet tedd a fejedre, és húzd finoman lefelé.

– 30 másodpercig tartsd meg ezt a testhelyzetet.

– 3-szor ismételd mindkét oldalon.

5. Lazítsd el a nyakszirt körüli izmokat

A nyakszirt körül olyan apró izmok találhatók, melyek felelősek azért, hogy a fejedet túlzottan előre nyújtod. Hogy az izmaid felszabaduljanak ebből a rossz helyzetből, meg kell találnod a megfelelő pontokat, hogy korrigálhasd őket.

Így csináld:

– Tedd a fejed egy masszázs- vagy teniszlabdára, hogy pontosan a megfelelő területet nyomja.

– Lassan gördítsd a fejed a labdán egyik oldalról a másikra, míg nem érzed, hogy az izmaid kezdenek ellazulni.

– 1-1,5 percig csináld.

6. Masszírozd magad

Ha púpod van, az izmok a nyakadban valószínűleg természetellenesen merevek. Ezt a merevséget a következő technikával tudod feloldani.

Így csináld:

– Csavarj össze 2-3 törülközőt vagy sálat, hogy egy vastag “kötelet” kapj.

– Fogd meg a két végét, és helyezd a nyakad mögé.

– Lassan le és fel mozgatva dörzsöld vele át a nyakizmaidat, hogy enyhüljön a merevség.

– 5-7 percig csináld.

7. Javíts a testtartásodon

A banyapúp sokszor a túlzottan előre tartott fej miatt alakul ki. Ilyenkor a nyakra több kilónyi plusz súly nehezedik. Ezért tudatosan kell tenned a testtartásod javítása érdekében, mégpedig minden egyes nap.

Járás közben is figyelj a testtartásodra! Találd meg a középpontodat testedet kihúzva, egyenesen állva. Állad legyen párhuzamos a talajjal, a vállaidat húzd hátra, a hasadat pedig húzd be. Karjaid természetes helyzetben legyenek melletted. Képzelj el egy madzagot, ami a plafonról lóg és húz téged felfelé, miközben egyenesen állsz. Ez jusson eszedbe mindig, mikor rájössz, hogy már megint nem jól tartod magad.

Ülésnél a legjobb, ha megváltoztatod a felületet, amin ülsz. A megfelelő testhelyzetet elérheted egy felcsavart takaróval, amit az ülőcsontok alá teszel. Ez segít, hogy a térdeid alacsonyabban legyenek a csípődnél.