9 fontos illemszabály, amit folyamatosan megszegünk

Miért van szüksége egy mai modern embernek az illemszabályok ismeretére? Az életünk pörgős, útközben eszünk, egész nap pizsamában vagyunk, a teát és a kávét papírpohárból isszuk. De néha nagyon hasznos kicsit lelassítani, egy elegáns étteremben vacsorázni, és jó benyomást tenni. Udvariasnak lenni, és jól kinézni sosem megy ki a divatból.

A következő illemszabályok segítségével mindig stílusos és elbűvölő lehetsz.

1. Üdvözlés

A megfelelő üdvözlés nagyon fontos. Az első benyomást ez határozza meg, ezért fontos néhány szabályt betartani.

– Gyorsan rázz kezet, és közben ne húzd magad felé a másik kezét. Tiszteletben kell tartanod a másik ember személyes terét. Vállon ütögetni a másikat – még akkor is, ha jól ismered -, nagyon kínos tud lenni.

– A férfi, ha egy nőt üdvözöl, kissé meghajolhat.

2. Kommunikáció

– A pontosság alapvető. A találkozókra időben vagy kicsivel korábban illik megérkezni. Ha elkésel, hívd fel a partneredet, és kérj elnézést.

– Bókolj gyakrabban. A társadnak örömet szerzel, te pedig megmutathatod, hogy rendelkezel a megfigyelés képességével, figyelsz a részletekre, és őszintén érdeklődsz a másik iránt.

3. Nők és férfiak

– Egy férfi soha nem tarthatja egy nő táskáját. Még akkor sem, ha csak segíteni akar. A kabátját is csak addig foghatja, míg elviszi a ruhatárhoz.

– Az általános udvariassági szabályok azt mondják, hogy két idegen mindig egy közvetítő révén kell, hogy találkozzon. Ez lehet pl. egy közös barát, akit meg lehet kérni, hogy bizonyos embereket mutasson be egymásnak.

4. Ruhák

A megfelelő ruha növeli a magabiztosságot, és segít, hogy jó benyomást tegyünk másokra. Ez nem azt jelenti, hogy drága ruhákat kell venned. Egy férfinél pl. nagyon fontos, hogy mindig tiszta legyen a cipője, és jó szabású legyen a zakója.

– Soha ne viselj olyan ruhát, ami vállban nem megfelelő méretű. Az öltözet minden darabjának azonos stílusúnak és megfelelő méretűnek kell lennie.

– A zakó ujja takarja a csuklót, de hagyja szabadon a hüvelykujj legalsó ízületét.

– Az illemszabályok szerint a zakó alsó gombját nem szabad begombolni. Fontos, hogy találj egy olyan zakót, ami megfelel a testalkatodnak.

– Ha szeretnéd kihangsúlyozni az alakodat, válassz slim-fit fazont.

– Ha lenyűgözni szeretnél valakit, válassz kétsoros gombolású zakót.

– A nők számára is elengedhetetlen a megfelelő ruhadarab megtalálása. A szabály szerint, ha egy nő sötét aljat vagy nadrágot visel, ahhoz világos színű blúzt vagy blézert kell felvennie. Ez a párosítás kiemeli az alakot, elegáns és visszafogott hatást kelt.

– A visszafogottság az ékszerek viselésénél is nagyon fontos. A sok különböző stílusú ékszer viselője olcsó ízléséről árulkodik.

5. Az asztalnál

– Figyelj a kezeidre. Ne tedd fel az asztalra, jobb, ha az öledbe teszed őket. Ha a telefonodat kiteszed az asztalra, azt jelzed, nem érdekel a beszélgetés.

– Ha meghívnak egy asztalhoz, ahol van néhány ember, akit még nem ismersz, ne kezdj el beszélni hozzájuk addig, míg be nem lettetek mutatva egymásnak.

6. Hogyan ülj helyesen

Ülés közben a megfelelő test- és lábtartás elengedhetetlen.

– Ha egy alacsony karosszékben ülsz, ne tedd egyik lábadat a másikra. A térdeidet zárd össze, lábaid pedig legyenek párhuzamosak.

– Alkalmazhatsz egy előkelő megoldást is, az ún. “Cambridge cross”-t, amikor egyik lábadat a másik elé teszed, a bokáidnál keresztezve őket. Ettől úgy érzed majd magad, mint egy királynő.

7. Étteremben

 

Ha azt mondod a partnerednek, “meghívlak”, mielőtt étterembe mentek, azt jelenti, te fogsz fizetni. Ha azt mondod, “menjünk el egy étterembe”, azt jelenti, mindenki a maga fogyasztását fizeti.

Az evőeszközöknek rengeteg különböző fajtája van, nem kell ismerned az összeset. A következőket azonban jobb, ha megjegyzed:

1. szalvéta – az öledben a helye, 2. salátavilla, 3. villa, 4. tányér, 5. salátás tányér, 6. kés, 7. teáskanál, 8. leveses kanál, 9. csésze és csészealj a desszerthez, 10. fehérboros pohár, 11. vörösboros pohár, 12. vizes pohár, 13. desszertkanál, 14. desszertvilla, 15. desszertkés, 16. tányér a kenyérnek.

Az evőeszközök elhelyezésének jelentése:

Ezt azért is fontos tudni, hogy jelezhess a pincérnek, és megfelelően fejezd be az étkezést.

8. Ital kitöltése és fogyasztása

– Nőknél nagyon fontos, hogy a rúzs ne hagyjon nyomot a poháron. Mielőtt iszol, egy szalvétával itasd le a rúzst a szádról.

– Az asztalnál ülők maguknak töltik ki az italt. A férfi felajánlhatja, hogy előbb tölt a nőnek.

– Ne tölts túl sok italt egyszerre, és főleg ne töltsd túl a borospoharat, nehogy a ruhádra lötyögjön.

9. A teázás legfőbb szabályai

Az illemszabályok szerint, hogy jobban megismerj egy másik embert, és egy kellemes párbeszédet folytathass vele, a legjobb, ha meghívod egy csésze teára. Ha téged hívnak meg, ne utasítsd vissza, az nagyfokú udvariatlanságnak számít. De néhány szabállyal légy tisztában!

– Óvatos mozdulatokkal, halkan keverd a teát, hogy a kanál ne ütődjön neki a csészének.

– A kanalat ne hagyd a csészében, tedd a csészealj mellé. Soha ne tedd a csészealjra.

– Az egyik kezeddel a csészét fogd, a másikkal a csészealjat. Udvariatlanság két kézzel fogni a csészét, a csészealjat pedig az asztalon hagyni.