15 dolog, amit már most megtehetsz, hogy elkezdj segíteni a bolygónkon

Az elmúlt években az emberiség kezdett rájönni arra, hogy rossz úton jár. Bolygónk természetes erőforrásai kimerülőben, az óceánok és a légkör egyre szennyezettebbek. A tudósok ezért rohamtempóban találnak fel olyan dolgokat, amik segíthetnek megmenteni a Földet, még mielőtt teljesen lerombolnánk. Tudtad, hogy közel 500.000 tonna szemét kerül minden évben az óceánokba?

Most olyan találmányokat ismerhetsz meg, melyek jobb hellyé tehetik a Földet. A környezetbarát élelmiszer-csomagolástól kezdve az óceánok megtisztításának új módszeréig mindennel elérhetünk változást.

1. ÚJ MÓDSZEREK A MŰANYAG PALACKOK ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁRA

Az emberiséget olyan mértékben érinti már a műanyagpalackok problémája, hogy egyre több módon próbáljuk újrahasznosítani őket. A leghihetetlenebb megoldások erre a műanyagpalackból történő csónak- vagy házépítés. Ahelyett, hogy egyszeri használat után eldobod őket, használd őket virágtartóként, játékok vagy éppen szemét tárolására.

2. AZ ALGÁBÓL KÉSZÜLT PALACKOK ÜRES ÁLLAPOTBAN ELKEZDENEK LEBOMLANI

Ari Jónsson, az izlandi Művészeti Akadémia egyik diákjának fejéből pattant ki az ötlet. Projektjét a 2016-os DesignMarch fesztiválon mutatta be. Ari vízből és porított agaragarból készített palackokat, melyek megtöltve megtartják alakjukat, de amint kiürülnek, elkezdenek lebomlani. A bennük tárolt víz egy idő után ugyan átveszi az alga ízét, de teljesen biztonságos. Ha szereted, az üres palackot akár meg is eheted.

3. EZEK A CIPŐK ÓCEÁNI HULLADÉKBÓL KÉSZÜLTEK

Az Adidas a Parley for the Oceans csapatával együttműködve próbálja jobbá tenni a világot. A cég már eddig is számos cipőt és sportruházatot készített az óceánokban lévő műanyag hulladékból. Az óceán vizének kék és szürke színeiben készülnek, és pont olyan jól néznek ki, mintha bármilyen más anyagból készítették volna őket.

4. TELJESEN LEBOMLÓ, NÖVÉNYI ALAPÚ “MŰANYAG”

Az Avani egy nem régiben alapított vállalkozás Balin, Indonéziában. Céljuk, hogy a műanyagot környezetbarát alternatívákkal váltsák fel. Ezek a poharak például FSC minősítéssel rendelkező papírból és kukoricakeményítőből készültek, és tökéletesen lebomlóak. A cég ezenkívül készít táskákat maniókából, melyeket gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a műanyagból készült táskáktól. A legjobb pedig, hogy fél év alatt tökéletesen lebomlanak, és még vízben is oldódnak.

5. MÉHVIASZ ÉLELMISZER CSOMAGOLÁS

A Bee’s Wrap szintén előállt egy olyan megoldással, amivel csökkenthető a műanyag-felhasználás. A vállalat élelmiszer csomagolásokat állít elő gyapotból, méhviaszból, jojoba olajból és gyantából. A csomagolások több mintával készülnek, és sokkal mutatósabbak, mint a hagyományos műanyag csomagolások. A csomagolás újra felhasználható, egyszerűen csak el kell mosni.

6. VÍZÁLLÓ BANÁNLEVÉL “BŐR”

A Green Banana Paper a papírra és a bőrből készült pénztárcákra is kínál alternatívát. Termékeik banán rostból készülnek. Azért választották éppen ezt az alapanyagot, mert a banán “fák” elpusztulnak, miután leszüretelik őket, így adnak helyet az új hajtásoknak. Tehát, ez egy logikus és környezetbarát döntés volt.

7. KÖRNYEZETBARÁT 6-OS CSOMAGOLÁS

Az E6PR, azaz a 6-os csomagolás projekt célja az állatok megmentése. Minden évben rengeteg állat nyeli le vagy ragad bele az eldobott műanyag gyűrűkbe. Az E6PR néhány nap, de legkésőbb néhány hét alatt lebomlik. Fontos előnye, hogy az anyag akkor sem árt az állatoknak, ha lenyelik.

8. EZ A GRAFÉN SZŰRŐ IHATÓVÁ TESZI A TENGERVIZET

A membránokat a Nemzeti Grafén Intézet fejlesztette ki, hatékonyságukat pedig már be is bizonyították a nagyobb só molekulák kiszűrésében. A kisebb molekulák át tudnak jutni a szűrőn, mert a membránok kissé kiterebélyesednek a vízben. A tudósok jelenleg dolgoznak a méretük szabályozásán.

9. EZ AZ ESZKÖZ KÖZVETLENÜL A LEVEGŐBŐL NYERI AZ IVÓVIZET

A WaterSeer egy újabb lehetőséget kínál az ivóvíz nyerésére. Az eszköz közvetlenül a levegőből nyeri ki a vizet úgy, hogy összegyűjti egy tartályban, majd a párából kondenzálja a vizet. Naponta 37 liter vizet is képes ilyen módon előállítani. A fejlesztők szerint bármilyen áramforrásról üzemeltethető, 1 liter víz előállításához 150 kilowattórára van szüksége.

10. EZ A ZUHANY 70%-OS VÍZMEGTAKARÍTÁST TESZ LEHETŐVÉ

A Nebia egy vadonatúj zuhanyfej, amely milliónyi cseppre porlasztja vízsugarat, olyan érzést keltve ezzel, mintha egy vízesés párafelhőjében zuhanyoznánk. A társaság szerint a Nebiával akár 70%-os vízmegtakarítás is elérhető. A közönséges zuhanyfejekkel ellentétben, melyek egy átlagos tusolás alatt 76 liter vizet használnak fel, a Nebia felhasználása csupán 23 liter.

11. A SZEMETES, AMI SZÉTVÁLASZTJA A HULLADÉKOT ÉS A VIZET

A Seabin Project egy olyan szemetes, ami a kikötők vizét magába szívja, így képes összegyűjteni akár 20 kg, vízben lebegő szemetet, még a legkisebbeket is. A vizet és a szilárd darabokat is magába szívja, majd megszűri. A készülék még az olajat is képes begyűjteni.

12. EHETŐ VÍZBUBORÉKOK

A Skipping Rocks Lab állt elő az Ooho! projekttel, a mottójuk pedig: A víz, amit megehetsz. Ehető algabuborékokat készítenek, amiket sima vagy ízesített vízzel, alkohollal vagy kozmetikumokkal töltenek meg.

13. EZ A TERMOSZTÁT ALKALMAZKODIK A FELHASZNÁLÓ SZÜKSÉGLETEIHEZ

A Nest termosztát egy okos kis készülék, ami segít szabályozni a hőfogyasztást. Amikor mindenki elmegy otthonról, kikapcsol, és egy alkalmazáson keresztül szabályozható, ahol beállíthatjuk a hőmérsékletet, és megnézhetjük, hogy mennyi hőt fogyasztottunk. A legjobb benne, hogy megtanulja a hőfogyasztási szokásainkat napokra, hetekre, évszakokra nézve, és ezt a tudását felhasználva teremt kellemes hőmérsékletet a házban.

14. EZEK A KOPORSÓK MEGMENTIK AZ ERDŐKET

Érzékeny témát feszeget a Capsula Mundi projekt, mely a halált egy egészen új szemszögből közelíti meg. A vállalat az erdőirtás miatti aggodalma miatt fogott ebbe a projektbe, hiszen minden egyes koporsó elkészítéséhez fákat kell kivágni. Hogy megmentsék az erdőket, tojás alakú koporsókat készítettek biológiailag lebomló anyagból, melyeknek egy fa vagy mag van a tetején. Kétféle verziójuk van, a koporsó és az urna. Az ötlet az, hogy az ember kiválaszt egy fát, amit a halála után elültetnek, a gyászoló család pedig ezt a fát fogja gondozni.

15. “HOBBIT-LYUK” ÖKOHÁZAK

A Green Magic Homes úgy néznek ki, mintha Tolkien könyveiből keltek volna életre. Ezeket a moduláris épületeket föld borítja, ami egyrészt dekorációként szolgál, másrészt viszont a hőmérsékletet szabályozza. A szerkezetük tartós, és hosszú időn át nem kell foglalkozni a javításukkal. A tetőn és a falakon zöldséges vagy virágos kertet lehet kialakítani. Több variációjuk is létezik, pl. sivatagos területeken homokból, hideg éghajlaton pedig hóból is el tudják készíteni őket. A teljes folyamat a megrendeléssel, szállítással, építéssel együtt maximum 1-2 hónapot vesz igénybe.

BÓNUSZ: A NASA TALÁLT 7 FÖLD-SZERŰ BOLYGÓT, MELYEKEN ÉLHETNÉNK

A NASA egyik teleszkópja rábukkant egy naprendszeTRAPPIST-1rre, 7 Föld méretű bolygóval, melyek alkalmasak lehetnek az emberiség számára. A rendszer, amelyik a  nevet kapta, csak 39 fényévre található tőlünk. A bolygók közül valamennyin lehet folyékony halmazállapotú víz, ami a legszükségesebb az élethez. A 7 bolygó olyan közel található egymáshoz, hogy ha valaki az egyiken áll, láthatja a többi bolygó geológiai képződményeit.