Egy drón repült át az auschwitzi haláltábor fölött: amit az rögzített, attól a hideg kirázott

1939. szeptember 1-én kezdődött el a második világháború, amikor a németek megtámadták Lengyelországot. Az egyik első tettük a zsidók gettókba való összegyűjtése volt.

A nácik elkezdték építeni a koncentrációs táborokat, hogy elindítsák a “GPO-t” -t, a zsidók, a lengyelek, a roma emberek és a fogyatékkal élők etnikai tisztítását.

1933-ban épült meg az első koncentrációs tábor, ahol a politikai foglyokat helyezték el. 1937 és 1939 között a táborok felépítése felgyorsult, és 1945 végére összesen 730 koncentrációs tábor volt.

A foglyokat ipari munkaerőként használták, ami a háború idején nagy hasznát vette a németeknek. A cél az volt, hogy a zsidók kihaljanak Európában.

Auschwitz három részből állt. A második világháború alatt 1,3 millió embert küldtek Auschwitzba. Közülük 1,1 millió embert gyilkoltak meg, ebből egy millió zsidó volt.

A háború alatt a “fehér buszokon” sokan megmenekültek. A buszokat egy svéd gróf, Folke Bernadotte szervezte, aki a háború utolsó részében meg akarta menteni a skandináv háborús foglyokat.

A buszokra piros keresztet festettek a támadások elkerülése érdekében.

A buszoknak köszönhetően 15 000 és 30 000 ember menekült meg. Legtöbbjük skandináv volt, de a háború utolsó heteiben az adminisztráció leállt és mások is használhatták a buszokat.

A megmentettek között mintegy 4000 zsidó volt.

Ma a holokauszt túlélők közül néhány még mindig köztünk vannak. Ezért fontos, hogy emlékezzünk a történeteikre, és tartsuk őket megosztva, hogy a történelem soha ne ismételje meg önmagát.

Itt vannak azok a szörnyű képek, amelyeket egy drón rögzített, amikor tavaly Auschwitzban repült:

Kérjük, oszd meg ezt a történetet. Soha nem szabad elfelejtenünk, ami történt.