14 kép, amely tökéletesen leírja, hogy mennyire megváltozott a világ

Emlékszel még arra az időre, amikor csak a gazdagok utaztak repülővel? Vagy amikor a gyerekek alig várták, hogy az udvaron játszhassanak? Egy felmérés szerint a 12-15 év közti gyerekek hetente 12,2 órát töltöttek videójátékokkal 2017-ben. Üdv a jövőben! Még mindig nem tudjuk pontosan, hogy ez tulajdonképpen jó vagy rossz nekünk. Hogy az új dolgok segítenek minket, vagy inkább függővé tesznek a technológiától.

Könnyen lehet, hogy rád tör a nosztalgia, miközben nézed majd a következő képeket. Vajon melyik lesz rád a legnagyobb hatással?

1. AZ EMBER ÉS A SZÁMÍTÓGÉP KINÉZETE

Gondolkodtál már valaha azon, vajon miért van annyiféle egészségi problémánk, mint pl. az elhízás? A változó idők azt hozták magukkal, hogy függőivé váltunk a számítógépeknek. Míg korábban csak a napnak egy kis részét töltöttük a monitort bámulva, addig napjainkban már elválaszthatatlanul összenőttünk a számítógépünkkel.

2. SZAKÍTÁSOK

Nyavajogni egy szakítás miatt ma már nem szokás. Az új generáció túl gyakorlatias ahhoz, hogy bánkódjon emberek vagy dolgok elvesztésén. Felfedezők és kalandkeresők, akiket semmi nem állíthat meg.

3. HÁZASSÁG

A párok most is szeretik egymást, de köztük a távolság egyre nő. Ami leginkább szétválasztja a párokat, az a technológia.

4. PÉNZFELVÉTEL

Emlékszel még arra, mikor hosszú sorokat kellett kiállnod, hogy pénzt vehess fel a bankszámládról? Rengeteg várakozás és papírmunka. Akkoriban valószínűleg senki sem gondolta, hogy néhány évtizeddel később éppen olyan könnyen juthatunk hozzá a pénzünkhöz, mint egy doboz kólához – automatából.

5. FILMSZÍNHÁZAK

Felejtsd el az ülve mozizást! Az új generáció minél több új tapasztalatra és élményre vágyik. Vannak 3D-s és 4D-s mozik, sőt még autósmozik is, ahol az autódból nézheted a filmet.

6. TESTI FENYÍTÉS AZ ISKOLÁBAN

Ma már nem kell félni a tanár nénitől, nem fog megütni, hacsak nem akar összeütközésbe kerülni a törvényekkel.

7. NÉPESEDÉS

Az utcák már nem olyan üresek, mint régen voltak. A nyilvános helyek többnyire dugig vannak. A túlnépesedés ma már a világ számos részén komoly probléma.

8. LAKHELY

Azoknak a napoknak vége, mikor átlagos anyagi helyzetű emberek is csinos kis házakban lakhattak. A nagy házakat a kis lakások váltották fel. Ennek egyik oka, hogy kevesebb lett a rendelkezésre álló hely, a másik pedig, hogy jóval több időbe telik, míg valaki annyira összeszedi magát, hogy egy házat megvásárolhasson.

9. BARÁTOKKAL VALÓ BESZÉLGETÉS

Régen nem voltunk ennyire elfoglaltak. De már nincs időnk arra, hogy személyesen találkozzunk a barátainkkal, inkább a közösségi oldalakat használjuk arra, hogy tartsuk velük a kapcsolatot.

10. A GYEREKEK JÁTÉKA

Emlékezz vissza a gyerekkorodra, mikor alig vártad, hogy végre játszhass. A gyerekek összeverődtek, és együtt mentek ki játszani. Ez nem csak a mozgás miatt volt jó, de erősítette a társas kapcsolatokat is. Napjainkban a gyerekek között az egyetlen kapcsolatot a videójáték kontrollere jelenti.

11. TECHNOLÓGIA

Volt idő, mikor tengerentúli hívást kellett kérned az operátortól, ha beszélni szerettél volna valakivel. Most már élőben chatelhetsz anélkül, hogy lyukat égetnél a zsebedbe.

12. SZÓRAKOZÁS

Voltak piknikek, házibulik és játszottunk az utcán. A gyerekek most már videójátékoznak, telefonokat és számítógépeket használnak a szórakozáshoz.

13. MUNKA

A hatalmas aktakupacokat és a munkaidőn túli bentmaradásokat az otthoni munka váltotta fel. A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy otthonról is dolgozhassunk, így időt is spórolhatunk magunknak.

14. CSALÁDOK

A nagy családok ma már szintén nem jellemzőek. Napjainkban többnyire nukleáris családban élünk.