A rejtett depresszió 8 tünete, amit mindenki megtapasztalhat

A depresszió komoly betegség. Össze lehet téveszteni a közönséges fáradtsággal, de megbújhat a munkamánia vagy éppen a színlelt boldogság mögött is. A szomorúság, a kezdeményezőkészség hiánya, a fizikai és a lelki erő csökkenése csupán néhány e betegség tünetei közül. A depresszió diagnózisának felállítását csakis orvos teheti meg, de ezeket az érzelmi változásokat te is felismerheted magadon.

Most olyan tüneteket ismerhetsz meg, melyek kevésbé nyilvánvalóak, mégis a depresszió tünetei. Ha időben felismered a betegséget, tehetsz a negatív következményei ellen.

8. FILOZOFIKUS GONDOLATOK

A rejtett depresszióban szenvedők általában beszélnek filozófiai témákról és absztrakt mondataik vannak, mint pl. “Ilyen dolgok folyton megtörténnek velem”, ahelyett, hogy azt mondanák, “Nem aludtam eleget”, “Nincs semmi értelme”, ahelyett, hogy “Azt hiszem, valami mást kell kitalálnom”. A depressziós emberek rendszerint szeretnek az élet értelméről beszélni, és folyamatosan ezt is teszik. Szavaik gyakran elvontak és homályosak. Pszichológusok szerint valakinek minél definiáltabbak a gondolatai, annál nagyobb eséllyel boldog.

7. KIFOGÁSOK KERESÉSE

A depressziósok gyakran keresnek kifogásokat, hogy elrejtsék szomorúságukat. Például megható történeteket találnak ki, hogy miért nem tudnak elmenni a barátjuk szülinapjára, vagy miért nem mehetnek el a munkatársaikkal ebédelni. Meggyőző kifogások mögé bújva igyekeznek elrejteni érzéseiket mások elől.

6. NEM MEGFELELŐ REAKCIÓK

A depresszióban szenvedők másként értelmezik az őket körülvevő valóságot. Bárkivel képesek egyetérteni, nem fejezik ki véleményüket, vágyaikat, nem veszik fel a sértéseket, nem éreznek fájdalmat, még akkor sem, mikor ez elkerülhetetlen, pl. egy szerettük elvesztésekor.

5. PSZICHOSZOMATIKUS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSA

A depressziósok gyakran panaszkodnak szívfájdalomra, feszülés érzésére a kezükben, lábukban, légzési nehézségekre, fejfájásra, fogfájásra és egyéb tünetekre. A vizsgálatok azonban rendszerint azt mutatják ki, hogy az egészségükkel minden rendben van. Sokféle fájdalom érzése utalhat a depresszió fennállására. Viszont a fájdalom szorongást és feszültséget okoz, így jön létre egy ördögi kör, ami pszichoszomatikus problémákat idéz elő.

4. MEGSZÁLLOTTSÁG

via GIPHY

Depressziós állapotban az emberek bizonyos dolgok megszállottjai lesznek. Meg vannak győződve róla, hogy csak válaszokat keresnek, de valójában a kényszeres gondolatok nem oldják meg a problémáikat. Ezzel szemben létrehozzák a válaszkeresés illúzióját. Könnyű észrevenni, ha egy rokonod vagy barátod megszállottságtól szenved: ha sokat mereng, megállás nélkül ugyanarról a dologról beszél, és meg sem próbál cselekedni a beszéd helyett. Gondolj csak a Csúcshatás című filmre, melyben a Bradley Cooper által megformált hőst is megszállott gondolatok kínozták, végül elveszítette az összes hozzá közel álló embert.

3. ÁPOLATLAN MEGJELENÉS

A depresszió a külső megjelenésre is kihat. Ha valaki nem törődik a higiéniával, nem tartja rendben az otthonát, érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon minden rendben van-e vele. Ez különösen igaz azoknál az embereknél, akikre korábban soha nem volt jellemző az igénytelenség, ápolatlanság.

2. VÁLTOZÁS A FELADATOK TELJESÍTÉSÉBEN

via GIPHY

Ez szintén rossz jel. Nem tud megbirkózni a mindennapos rutinfeladataival, elfelejt dolgokat, gyakran fáradt és értelmetlennek érzi, amit tesz. Az ellenkezője is előfordulhat, hogy egy korábban inkább inaktív személy hirtelen munkamániás lesz, betáblázza feladatokkal a napjait, és próbál minél több dolgot véghez vinni. Ilyenkor a valódi problémák elől menekül, és értelmet próbál adni az életnek.

1. KESERŰ BOLDOGSÁG

via GIPHY

A depressziót gyakran próbálják pozitív hangulattal elrejteni. Rendszerint a világ legboldogabb és leggondtalanabb emberének tűnnek. Kerülik a komoly beszélgetéseket, nevetnek a nehéz témákon. Csak egy hosszú és bizalmas beszélgetés után lehet őket megérteni és segítséget nyújtani számukra.

HOGYAN SEGÍTS MAGADON ÉS MÁSOKON

– Tesztek kitöltésével is kiderítheted, hogy valóban depresszióban szenvedsz-e.

– Ha észreveszed, hogy az egyik barátod vagy családtagod depressziós, próbálj meg beszélni vele a problémáiról és az egészségéről. Ajánld fel a segítségedet. Ha mindent visszautasít, hagyd magára egy időre, és figyeld a viselkedését.

– Ne becsüld le a problémáját, és ne csinálj viccet belőle! Az olyan mondatok, mint a “Fejezd be!”, “Fel a fejjel!”, “Nyugi!” itt nem működnek.

– Segíts a háztartásban és a rutinfeladatokban. A depresszió nagyon sokat levesz a lelki és a fizikai erőből is.

– Ne erőltesd, hogy a depressziós ember aktív életet éljen, ha még nem áll rá készen.

– Ha a párod lett depressziós, tarts szünetet a kapcsolatotokban, nehogy te is ebbe az állapotba kerülj.

– Értesd meg vele, hogy az orvost igenis fontos felkeresni. Javasolj hozzáértő segítséget!

– Légy óvatos! Minden mosoly és minden tökéletes fotó az Instagramon komoly problémákat rejthet.