12 híres film, melyekről nem tudtuk, hogy igaz történeten alapulnak

A moziba járás a mai napig az egyik legkedveltebb időtöltés és nem véletlenül, hiszen ki ne szeretne egy-két órára kiszakadni a szürke valóságból és popcornt majszolva távoli tájakra kalandozni és izgalmas történetek részesévé válni.

Az élmény pedig még inkább fokozódik, ha meglátjuk a vásznon a bűvös három szócskát: „Igaz történt alapján”. Valahogy így a dráma még nagyobb, intenzívebben éljük át a szereplők fájdalmait, jobban átérezzük a boldogságukat, a feszültség sokkal tapinthatóbbá válik, hiszen tudjuk, a valóságot látjuk, még ha itt-ott kissé kiszínezve is.

Nézzünk hét alkotást, melynek ihletője megtörtént események és/vagy karakterek voltak!

Aviátor

A 2004-es fildráma, mely Martin Scorsese rendezésében, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült, a legendás polihisztor, Howard Hughes életét dolgozza fel. Hughes a 20. század egyik legfigyelemreméltóbb egyénisége volt, aki egy személyben volt filmproducer, filmrendező, mérnök és pilóta, forradalmasította a filmgyártást és a repülést. Hughes maga volt a nagy betűs amerikai álom megtestesítője, a film pedig nagyon hitelesen mutatja be a hírnév előnyeit és árnyoldalait is.

Rémálom az Elm utcában

Ez a film sokunkra hozza a frászt a mai napig, de csak kevesen tudják, hogy a film ötlete valós eseményeken nyugszik. A rendező, Wes Craven ugynais olvasott egy újságcikket, melyben arról írtak, hogy 18 thai menekült nagyon rejtélyes körülmények között halt meg, miután rémálmot láttak.

A boldogság nyomában

A 2007-es Oscar-díjra jelölt dráma, egy valós személy, Christopher Gardner igaz történetét dolgozza fel. A film egy anyagi nehézségekkel küszködő apa életét meséli el, hogyan jut el a napról napra éléstől a sikerig. A főszerepben Will Smith brillírozik, filmbeli gyermekét pedig fia, Jayden Smith alakítja.

Beautiful Boy

A film alapjául David Sheff tíz évvel ezelőtt megjelent önéletrajzi könyve szolgál, melynek címe, Egy apa utazása fia függőségén át. A kötet a szerző drogfüggő fia, Nick történetét meséli el és persze kiemelten foglalkozik kettejük kapcsolatával is. 2009-ben megjelent a fiú vallomása is, Hogy nőttem fel metamfetaminokon? címmel. A két szemszög elbeszélését pedig Luke Davis fűzte össze egy forgatókönyvbe. Érdemes lesz odafigyelni erre a filmre az idei díjátadó szezonban, hiszen Timothé Chalamet sokak szerint nagy eséllyel száll majd harcba akár az Oscar-ért is.

Dunkirk

A film a II. világháború valós eseményeit dolgozza fel. Dunkerque városánál a brit és a francia alakulatokat a németek a tengernek szorították. Ekkor Nagy-Britannia lakossága összefogott, és minden elképzelhető vízi járművet elindított a megmentésükre a Dinamó hadművelet keretében. Május 25. és június 4. között mintegy 350 000 katonát és menekültet vittek át a La Manche túloldalára, állandó bombázás, tüzérségi tűz közben. Az eseményeket három szemszögből követhetjük, a szárazföldön, a vízen és a levegőben.

Kódjátszma

A Kódjátszma egy csapat matematikust mutat be, aki azon munkálkodnak, hogy feltörjék a németek titkosított üzeneteit, az Enigmát. A valós eseményeken alapuló film főszereplő a zseniális Alan Turing, akit Benedict Cumberbatch alakít. Ahogy a filmben is látjuk Turing-nak köszönhetően a briteknek sikerült feltörniük az Enigmát, s ezáltal megnyerniük a háborút, s úgy nem mellékesen ennek az embernek köszönhetjük öreg barátunkat, a számítógépet is.

Hotel Ruanda

A film, amit sokan csak az afrikai Schindler listájaként emlegetnek, olyan eseményeken alapul, melyek valóban megtörténtek Ruandában, 1994-ben. A történet szerint Paul Rusesabagina hoteltulajdonos egy család és menekültek ezreinek életét menti meg azzal, hogy menedéket nyújt nekik az ostrom alá vett Hôtel des Mille Collines-ben. A Hotel Ruanda arról szól, hogy játszik a politika egyszerű emberek életével, valamint arról, hogyan ejt maradandó sebeket az emberiségen a népirtás és az erőszak.

Mindent a győzelemért!

Ez az 1993-as sportfilm igazi sikersztori volt, ami nem csoda: végig feszült és izgalmas, egyszerűen a fotelhez szögezi a nézőit. A mozi Daniel “Rudy” Ruettiger élettörténetén alapul. Ruettiger pénzügyileg és fizikailag is alkalmatlan volt arra, hogy iskolája futballcsapatának tagja legyen, sőt, még diszlexiát is diagnosztizáltak nála. Ennek ellenére kellően eltökélt maradt, és végül híres focista lett belőle. A film az Amerikai Filmintézet leginspirálóbb filmjeit összesítő listájának 54. helyét szerezte meg.

A Sólyom végveszélyben

Az amerikai hadsereg Farrah Aidid elfogása miatt csapott le Mogadishuban 1993-ban. Az eseményeket Mark Bowden újságíró dokumentálta, aki később könyvet is írt a témában. A film, amely számos díjat gyűjtött, ezen mű adaptációja.

Viharzóna

Elsőre talán meglepő lehet, de a Viharzóna alapja a tömény valóság. Nem csupán egy átlagos katasztrófafilm, ami csak úgy kipattant valaki agyából, hanem valójában az Andrea Gail nevű halászhajó története. A hajónak nyoma veszett a tengeren, miután hatalmas viharba keveredett 1991-ben.

Mélytengeri pokol

A mozi a Deepwater Horizon nevű fúrótornyon történt 2010-es robbanást, és az azt követő olajömlést mutatja be. A balesetet, amelyben 11-en meghaltak és 17-en megsérültek, az Egyesült Államok legnagyobb környezeti katasztrófájaként tartják számon.

Vadászat a Vörös Októberre

Ez a Sean Connery és Alec Baldwin főszereplésével készült thriller Tom Clancy 1984-es, azonos nevű bestsellerének adaptációja. A művek alapjául egy hidegháború idején játszódó történet szolgál: egy szovjet haditengerészeti parancsnok amerikai hajóknak és azok tisztjeinek szeretett volna ártani, de számításait egy CIA-ügynök keresztülhúzta.