18 nyugtalanító tény a nagyvilágból, amitől feláll a szőr a hátamon

A világ és annak minden élőlénye annyi érdekes dolgot rejt, amelyekről az ember színesen olvas és tanul. Lehet, te is így gondolod, és valami kedves válogatásra számítasz, de jobb ha szólunk előre, ezek a tények kissé megfogják zavarni a komfortérzetedet. Sok közöttük kicsit undi, frusztráló vagy egyenesen ijesztő infó, dehát a világunk sem csak szép és jó. Nem igaz?

1. A lepkék imádják a vér ízét.

2. Ha érzünk egy szagot vagy illatot, az azért van, mert az adott tárgy molekuláinak egy része megtapad az orrunk belsejében. Még a legbüdösebb dolgokból is egy pici odatapad az orrodhoz…hmmm.

3. Egy átlagos matrac tömege 10 év alatt megduplázódik a benne felhalmozódó kosz és poratkáknak (illetve azok ürülékének) köszönhetően.

4. Közel kétszer annyi üres lakás található az Egyesült Államokban, mint amennyi hajléktalan ember él az utcákon.

5. A metróállomásokon belélegzett levegő nagyjából 15%-a emberi bőrsejt.

6. Nagyobb esély van rá, hogy meghalunk lottófeladás közben, mint arra, hogy elvigyük a lottóötöst.

7. Több, mint 40 ezer parazita és kétszázötvenféle baktérium képes gazdát cserélni egy csókolózás során.

8. Azt gondolod, hogy a WC ülőke az egyik legkoszosabb tárgy az otthonodban, irodádban? Nos, az íróasztalunkon, a konyhai mosogatónkban, az élelmiszerüzletek kosarain és kocsijain, a mobiltelefonunkon, az éttermek étlapjain, a benzinkutak töltőpisztolyain és a bankautomatákon sokkal több baktérium található, mint egy átlagos WC ülőkén.

9. A koalák megeszik a saját anyjuk ürülékét.

10. Az ókori Rómában zúzott egéragyat használtak fogkrém gyanánt.

11. Amikor egy eszkimó baba megfázik, az édesanyja az orrát szopogatja hogy hamarabb meggyógyuljon.

12. Az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal adatai szerint egy átlagos ember élete során kb. fél kilogramm rovart fogyaszt el véletlenül, más élelmiszerekkel együtt.

13. A lábunk nagyjából 20 liternyi izzadságot termel évente.

14. A hipotermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése) jelenségét és annak orvosi hátterét a náci emberkísérleteknek köszönhetően ismerte meg a világ.

15. A hím baromfikat gyakran még csibe korukban elpusztítják, mert húsuk nem annyira ízletes, mint a tojóknak.

16. Körülbelül 2500 balkezes ember hal meg évente amiatt, hogy olyan eszközt használnak, amelyet jobbkezeseknek terveztek.

17. A második világháború alatt egy amerikai repülőgép zuhant le Chi Chi Jima szigetén, Japánban. A fedélzeten 9 katona tartózkodott, akik közül nyolcat a kannibál bennszülöttek megettek. Az egyetlen katona, aki túlélte a szerencsétlenséget, George H. W. Bush volt, akiből később az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett.

18. Több mint kétszáz emberi holttest van a Mount Everesten, egy részüket a hegymászók tájékozódási pontként használják. Bizarr!