Ihatunk vizet evés közben? Most végre megtudjuk a választ

Gyakran halljuk, hogy nem szabad egyszerre enni és vizet inni. Egyes szakértők szerint a víz felhígítja a gyomorsavat, mások szerint pedig ez a szokás elhízáshoz vezet. Vannak, akik úgy hiszik, a víz egyenesen kinyomja a megemésztetlen ételt a gyomorból. Lehet a víz ennyire ártalmas? Most utánajárunk ennek a kérdésnek.

Mi történik az étellel és a vízzel a gyomorban?

Az emésztési folyamat már akkor kezdődik, amikor arra gondolunk, mit fogunk enni. Ekkor indul meg a nyál termelődése a szájban. Amikor megrágjuk az ételt, összekeverjük azt a nyállal, amiben az emésztéshez szükséges enzimek találhatók. Ezután a felpuhult étel bekerül a gyomorba, ahol összekeveredik a gyomorsavval.

Általában 4 órába telik a gyomornak megemészteni az ételt, mielőtt folyadékká vagy péppé alakítja azt. A pép tovább megy a belekben, ahol valamennyi benne lévő tápanyagot továbbítja a szervezetnek.

A víz nem marad ennyi ideig a gyomorban. 3 dl vizet kb. 10 percbe telik továbbítania. Tehát, ha evés közben iszunk, a víz nem formál tavat a gyomrunkban. A megrágott ételen nagyon gyorsan átjut, átnedvesíti azt, és hamar elhagyja a gyomrot.

A folyadék nem csökkenti a gyomorsavat.

Szervezetünk egy bonyolult, de nagyon jól működő rendszert alkot. Ha érezzük a gyomrunkat, azt jelenti, hogy nem tud megemészteni valamit, ezért több enzimet termel, és fokozza a benne lévő folyadék savasságát. Ha megiszol 2 liter vizet, még az sem csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Víz az étellel együtt is kerül a gyomorba, pl. egy narancs 86%-ban vízből áll.

Tanulmányok szerint léteznek olyan ételek, melyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét, de azok elfogyasztása után ez nagyon hamar visszaáll a normális szintre.

A folyadék nem befolyásolja az emésztés sebességét.

Nincsenek olyan tanulmányok, melyek alátámasztanák azt a tévhitet, hogy a folyadék kiszorítja a gyomorból a belekbe a szilárd táplálékot, még mielőtt az teljesen megemésztődne. A tudósok szerint a folyadék gyorsabban elhagyja a szervezetet, mint a szilárd étel, az emésztés sebességére pedig semmilyen hatással nincs.

Tehát ihatunk evés közben?

Ha evés közben iszol, semmilyen bajod nem fog történni. Éppen ellenkezőleg, a víz felpuhítja a szilárd ételt. De ne igyál, mielőtt lenyelnéd az ételt. Az ételnek elég nyálat kell tartalmaznia, hogy belekerüljenek az emésztéshez szükséges enzimek.

Az evés közbeni ivásnak előnyei is vannak. Kutatások szerint, ha valaki evés közben kisebb szüneteket tart, hogy igyon, lelassítja az evési folyamatot, azaz kevesebbet fog enni, ami pedig nagyon előnyös.

Ha étkezésnél víz helyett teát szoktál inni, azzal sincs semmi baj. Kutatások szerint a savasság szintjében semmilyen különbség nem figyelhető meg a tea és a víz fogyasztása után.

A víz hőmérséklete sem befolyásolja az emésztési folyamat gyorsaságát, sem azt, hogy mennyi tápanyaghoz jutunk hozzá. A gyomor fel tudja melegíteni és le tudja hűteni az ételt a szükséges hőmérsékletűre. A tudósok mégis azt javasolják, igyunk meleg vizet, amit 65 fokosra hűtsünk le.