20 tény, amit valószínűleg nem tudtál Freddie Mercury-ról

Bohemian Rhapsody, The Show Must Go on, Love of my life, Killer queen, Don’t stop me now – megannyi dal, ami híressé tette a Queent, de ehhez nagy mértékben hozzájárult Freddie Mercury különleges hangja is. Az AIDS-ben elhunyt aranytorkú énekesről hoztunk most sok-sok érdekességet, amit lehet, hogy még te sem hallottál róla!

1. Freddie Mercury tervezte meg a Queen logóját, köszönhetően annak, hogy művészettörténetet és grafikai tervezést hallgatott a Eailing Art College-ban.

2. Freddie-nek kapcsolata volt a ’70-es évek elején egy Mary Austin nevű nővel, aki a szerelme, később pedig a legjobb barátja volt. Amikor az énekes 45 éves korában elhunyt Mary-re nagyon sok mindent hagyott (pénz, házak, zenei jogok stb.).

via GIPHY

3. A mikrofont tartó nélkül fogó énekes igazi védjegye volt ez a különleges előadás mód. Ezt a Queen egyik korai koncertjén véletlenül fedezte fel, majd alkalmazta minden későbbi koncertjén.

4. 1990-BEN A QUEEN ELNYERTE A KIRÁLYNŐTŐL A KIEMELKEDŐ MUNKÁSSÁGUKÉRT JÁRÓ DÍJAT. A ZENEKAR MIND A NÉGY TAGJA MEGJELENT A SZÍNPADON, HOGY ÁTVEGYÉK A KITÜNETETÉST. EZ VOLT MERCURY UTOLSÓ MEGJELENÉSE A KÖZÖNSÉG ELŐTT.

5. Freddie lelkes bélyeggyűjtő volt. Gyűjteményét világszerte bemutatták már.

via GIPHY

6. A BBC a száz legjobb brit énekese között Mercury az 59. helyen áll, pedig nem Nagy-Britanniában, hanem Zanzibáron született.

7. Ennek köszönhető Freddie születési neve is, ami Farrokh Bulsara volt. Ezt 1970-ben változtatta meg Freddie Mercury-ra, amikor a Queen kezdett befutni.

8. Freddie és szülei, és testvére Parsi, az ősi zoroasztriai vallást gyakorolták, így amikor eltemették az énekest a szertartást egy zoroasztriai pap végezte.

via GIPHY

9. Freddie Mercury a “Crazy Little Thing Called Love” című dalt egy szállodai fürdőszobában írta meg, mert itt volt ihlete. A zongorát előtte becipeltette a fürdőbe, a többi meg már zenei történelem.

10. FREDDIE MERCURY, A QUEEN TÖBBI TAGJÁVAL EGYÜTT 2001-BEN BEKERÜLT A ROCK & ROLL HALL OF FAME-BE.

11. A világ első Freddieről készült szobrát 1996. november 25-én mutatták be Svájcban, Montreux-ban. Több mint három méter magas, és a Genfi-tóra néz.

via GIPHY

12. Freddie hangja közel négy oktávot is felölelt.

13. Bár a színpadon szórakoztató és harsány figura volt, Freddie a való életben nagyon félénk volt és alig adott interjút.

14. “Mr. Bad Guy “volt Freddie Mercury első szólóalbuma. 1985-ben jelent meg, 11 dalt tartalmazott és ezeket a macskáinak “Jerrynek, Tomnak, Oscarnak és Tiffanynak és a világ minden macska rajongójának” ajánlotta.

via GIPHY

15. A Mr. Bad Guy egyből a Top10-ben debütált az Egyesült Királyságban, és 23 hétig maradt a listán. Legmagasabb pozíciója a 6. szám volt, és elérte az arany lemez státuszt.

16. 1983-ban több felvételt készített Michael Jackson-lal, ezek a dalok “Shock State”, “Victory” és “There Must Be More To Life than” voltak.

17. FREDDIE KEDVENC MŰVÉSZEI ARETHA FRANKLIN ÉS JIMI HENDRIX VOLTAK.

via GIPHY

18. Mercury posztumusz díjat kapott 1992-ben a kiemelkedő zenei életéért.

19. 2009-ben Freddie Mercury a Classic Rock listáján minden idők legjobb rock-énekese lett.

via GIPHY

20. 2018 májusában jelent meg az első előzetese a Freddie Mercury életéről készült filmnek, a híres énekest Rami Malek alakítja. A Bohém rapszódiát már néhány hete játsszák a mozikban, és ha még nem láttad, akkor nagyon ajánljuk, mert sokkal többet megtudhatsz Mercuryról, aki egy elképesztően karizmatikus és utánozhatatlan énekes volt és ideje korán távozott az élők sorában.