Luxemburg a világ első országa, ahol ingyenes lesz a tömegközlekedés

Luxembrug a világ első olyan országa, ahol a tömegközlekedési eszközök ingyenessé válnak.

Luxemburgban jövő nyártól, vagy legkésőbb 2020-tól ingyenessé válnak a vonatok, a villamosok és a buszok, miután szerdán, a Demokrata Párt színeiben Xavier Bettel másodjára letette a miniszterelnöki esküt és a baloldallal együtt kormányt alakíthat.

Emellett ösztönözni fogják a lakosságot, hogy a személygépkocsik helyett inkább válasszák a tömegközlekedést. Az ország vezetői ebben látják a megoldást, hogy felszabadítsák városaikat a forgalmi torlódásoktól, különösen Luxemburgban, ahol különösen problémát jelent a túlzsufoltság. Egy tanulmány szerint egy átlagos autóvezető évente 33 órát tölt el forgalmi dugóban. Megemlítjük, hogy hazánkban jóval rosszabb a helyzet!

Ez a politikai indítványozás még egyelőre gyerekcipőben jár. Még nem született döntés arról, hogyan oldják meg a vonatokon az első és másod osztályú szolgáltatást.

Luxemburg vezetőségének azt is fontolóra kell vennie, hogy az ott élő hajléktalanok télen az utcákról a vonatokra költöznek, hogy miközben utaznak, felmelegedjenek.

A világ más országaiban is született már ehhez hasonló döntés, hogy a zsúfoltság csökkentése érdekében néhány buszjáratot ingyenesen kínálnak, de eddig egyetlen más országban sem szüntették meg teljesen az összes tömegközlekedésre vonatkozó díjakat.

Megtörténhet, hogy előbb-utóbb hazánban is ingyenes lesz a tömegközlekedés?