10 hasznos tipp pszichológusoktól, amivel ura lehetsz indulataidnak, amikor mérges vagy

A düh és az agresszivitás egy természetes emberi ösztön, mindannyiunk életében jelen van. Vannak azonban olyan emberek, akik nem tudják kontrollálni indulataikat és agresszív viselkedésükkel veszélybe sodorják magukat és másokat is.

A düh egy teljesen természetes érzés, melynek segítségével azonosítunk veszélyes helyzeteket és reagálunk rájuk. A düh óriási hajtóerő lehet ahhoz, hogy valami jót csináljunk.

Leggyakrabban a stressz, valamint a rokoni, munkahelyi, baráti kapcsolatokban felmerült problémák váltják ki, de lehetsz dühös akár magadra is.

Általában tudni szoktuk, hogy meddig szabad elmenni, és egyesek tudják, hogyan kezeljék a különböző konfliktushelyzeteket, de mi úgy döntöttünk, hogy megosztunk kedves olvasóinkkal néhány hasznos tanácsot, amivel urai lehetünk az ilyen helyzeteknek.

A következő módszerekkel kontrollálhatod a dühödet, és megelőzheted annak negatív következményeit.

1. Írd le, miért vagy mérges

Jegyezd le részletesen, mi az oka a dühödnek. Már ezzel enyhítheted a feszültséget. Ne hagyj ki semmilyen apró dolgot, ami bosszant, hogy megszabadítsd magad ezektől a gondolatoktól! Ezután akár el is dobhatod a listát, de még jobb, ha erővel összetéped vagy összegyűröd, hogy így is enyhüljön a feszültséged.

2. Érezd a szeretetet

Néha egy olyan egyszerű dolog, mint egy baráti ölelés is képes enyhíteni a haragot. Ilyenkor a szervezetben megnő az oxitocin szintje, ami csökkenti a feszültséget. Elégedettebb leszel, és jobban fogod érezni magad, függetlenül attól, hogy mi volt a dühöd kiváltó oka.

3. Rágózz

Tudományosan bizonyított, hogy a rágózás képes enyhíteni a negatív érzelmeken. Ennek oka, hogy az állkapocs folyamatos mozgása ellazítja az arcizmokat, és ugyanígy oldja a feszültséget az egész testben is. Ha előre tudod, hogy nehéz napnak nézel elébe, készíts be néhány rágót, és kapd elő, mikor úgy érzed, szükség van rá. Meg fogod látni, mennyivel könnyebben kezeled a kritikus helyzeteket ezzel a módszerrel.

4. Menj sétálni vagy szaladni

Amikor rád tör a düh, szükséged van valamilyen fizikai cselekvésre, mozgásra. Fuss egy kilométert, sétálj 20 percet, vagy csinálj néhány fekvőtámaszt. Bármilyen mozgás segíteni fog, hogy az agyad több endorfint termeljen. Ez a boldogsághormon elégeti azokat az energiákat, melyek máskülönben a dühödet és a haragodat fokoznák.

5. Énekeld a kedvenc dalod

Talán meglepő, de az éneklés kitűnő stresszcsökkentő módszer. Ha fortyogsz a dühtől, tedd be a kedvenc számodat, és teljes erőbedobással énekelj! Ezzel oldhatod a feszültséget az izmaidban, és sokkal jobb hangulatba kerülsz.

6. Egyél valami ropogósat

Ne zabáld tele magad, ha nem akarsz később még magadra is haragudni, de ha mérges vagy, nagyon jól jön valami ropogós rágcsálnivaló. Az embernek jó érzést okoz a roppanás hangja, mentálisan ellazít. Ezenkívül pedig az állkapocsban is oldja a feszültséget.

7. Fújd a hüvelykujjadat

Ha a frusztráltságtól már egyre hevesebben ver a szíved, próbálj ki egy furcsa, de hasznos dolgot. Fújd a hüvelykujjadat! A hüvelykujjnak megvan a saját pulzusa, és a fújással ezt lelassíthatod, ezen keresztül pedig a szívverésedet is.

8. Végezz házimunkát

Talán ez jutna utolsóként eszedbe, mikor mérges vagy, de ha házimunkát végzel, amin közben nem kell gondolkodnod, csak ismétled a megszokott mozdulatokat, az pillanatok alatt képes lenyugtatni. Foglalkozz a növényeiddel vagy a házikedvenceddel, válogasd szét a ruháidat, tégy rendet a fiókban. Meg fogsz lepődni, ez a módszer milyen gyorsan megnyugtatja a lelkedet.

9. Légy növények közelében

Figyelembe véve, hogy csupán az, hogy 10 percig állsz egy növény mellett, megtölti az agyad oxigénnel, mondhatjuk, hogy mindenképp érdemes valami zöldet keresned, mikor szétfeszít az idegesség. Tisztábban tudsz majd gondolkodni, és könnyebben megszabadulsz a dühtől. Ha a jázmin vagy a levendula illatát belélegzed, oldhatod a feszültséget, és jobban fogsz aludni.

10. Vess véget az idegességnek stopperrel

A legkönnyebb és leggyorsabb módszer, ha beállítasz egy stoppert. Amikor ránézel, és látod, hogy milyen kevés időd maradt már csak az idegeskedésre, mielőtt nekilátsz a feladataidnak, a dühödet egyszerre jelentéktelennek fogod érezni. A stopper emlékeztet arra, hogy mennyi csodálatos dolog van az életben, amire a düh és az idegesség helyett sokkal inkább érdemes az idődet fordítani!