Ezeket a tantárgyakat tanítják az iskolákban szerte a világon

Az iskolapadba mindenkinek be kell ülni, de a tanagyag bizony igencsak eltérő.

Mindenki életében elérkezik az az ominózus szeptember elseje, ami már nem csak az őszt, de az iskolakezdést is jelenti. Onnantól kezdve sok-sok éven keresztül az életünk nagy részét az iskola teszi ki. Igyekszünk a lehető legtöbb tudást a fejünkbe tölteni, legyen szó természettudományról, irodalomról, vagy idegen nyelvekről.

Az iskolatáska mindenki hátát ugyanúgy nyomja néha, van, hogy kifejezetten szeretünk bemenni, máskor a hátunk közepére kívánjuk, ebben pedig valószínűleg a világ összes gyereke és tinédzsere egyforma. Ám, az, hogy mit és hogyan tanulunk az iskolában, az bizony országonként igencsak eltérő.

Lássuk, mi újság a külföldi iskolákban!

Egyesült Államok

Az amerikai gyerekek általános iskolában kötelezően tanulnak olvasni, írni, matematikát, történelmet és természettudományokat. Középiskolában szintén kötelező a matek, a természettudományos tárgyak, a történelem, az irodalom és a testnevelés, ezen felül pedig számos választható tantárgy közül szemezgethetnek, mint pl. pszichológia, újságírás, retorika, fotó-és filmművészet, fazekasság, vagy a főzés.

Izrael

Az izraeli gyerekek általános iskolában kötelezően tanulnak pl. matekot, történelmet, földrajzot, valamint angol és héber nyelvet. Középiskolában a diákok óriási szabadságot élvezhetnek, hiszen maguk állíthatják össze órarendjüket, érdeklődésük szerint. Tanulhatnak természettudományos tárgyakat, zenét, pszichológiát, gazdaságtudományt, sőt még borászatot is.

Japán

Általános iskolában a gyerekek kötelezően tanulják a japán nyelvet, de nem csak a ma használatos modern formájában, hanem az ősibb változatait is. Ezen kívül az órarendjükben szerepel kalligráfia, költészet, zene, természettudományok, vizuális művészetek, történelem és testnevelés is. Középiskolában ezekhez hozzácsapódnak olyan tárgyak, mint a biztonságtecnika és elsősegélynyújtás, vagy az angol nyelv, a felsőbb tagozatok pedig specializálódnak vagy humán, vagy természettudományos irányba.

Írország

A legtöbb iskolában mindössze két kötelező tantárgy van, az angol és a matematika, néhol harmadikként megjelenik az ír nyelv is. A többi pedig teljes mértékben opcionális, a diákok 34 elérhető választható tantárgyból állíthatják össze az órarendjüket, tanulhatnak pl. mezőgazdaságot, zenét, grafikát, gazdálkodás és menedzsmentet, vagy könyvelést.

Oroszország

Általános iskolában ők is a hagyományosnak mondható tárgyakat tanulják, egyet kivéve, az orosz gyerekeknek ugyanis tanulnak sakkozni is. A középiskola is egészen szokványos lenne, de tanulnak asztronómiát, világkultúrát és műszaki rajzolást. 10. és 11. osztályban történik egy differenciálódás, lehet választani humán, informatika, matematika és társadalomtudomány tagozat közül, a választott tagozat szerint pedig az ahhoz kapcsolódó tárgyakat emelt óraszámban tanulják.

Kína

Az általános iskola nagyjából úgy néz ki, mint bárhol máshol. Középiskolában ehhez jönnek a természettudományos tárgyak kombinálva, a számítógépes ismeretek és informatika. A tárgyak és a tananyagok évről évre egyre komplexebbek és számuk is egyre emelkedik az évek során, ami miatt a kínai oktatási rendszert tartják a pszichésen legmegterhelőbbnek.