8 szemfelnyitó tény, amit nem tudtunk a légi közlekedésről

Vajon miért kerekek a repülőgép ablakai? És miért ívelt a szárnyak vége? Minden egyes repüléssel kapcsolatos apróságot kellően átgondoltak, így ezekre a kérdésekre is teljesen logikus a válasz. Összeállításunk segít kiegyenesíteni néhány kérdőjelet a témában.

8. Miért kerekek a repülőgép ablakai?

Az ’50-es évek kezdetén a de Havilland nevű cég kifejlesztette a Cometet, a világ első sugárhajtású kereskedelmi utasszállítóját. Akkoriban ez valóságos csoda volt, egy évvel később viszont a gép a levegőben esett darabokra. Néhány hónapon belül két további hasonló gép is balesetet szenvedett.

A mérnökök a legutolsó csavarig mindent részletesen átvizsgáltak, és végül az ablakoknál találták meg a probléma okát: azok négyszögletűek voltak. A nyomás sokkal nagyobb az ilyen típusú ablakok sarkaiban, és ez ráadásul repülés közben még sokszorozódik is. Így végül elhatározták, hogy a jövőben lekerekített ablakokat fognak használni, a gépek pedig a döntésnek köszönhetően pedig jóval biztonságosabbak lettek.

7. Miért ívelt a szárnyak vége?

Repülés közben a nyomás a szárny tetején alacsonyabb, mint alatta. A levegő hajlamos a magasabb nyomású területről az alacsonyabb felé mozogni, és ezt a szárnyvégeknél teszi meg. A múltban, amikor a végek még egyenesek voltak, a légáramlás komoly turbulenciát okozott repülés közben.

A szakemberek így arra jutottak, hogy meghajlítják a szárnyakat felfelé, hogy csökkentsék a turbulenciát, meghosszabbítsák a szárnyak élettartamát és üzemanyagot spóroljanak. A változtatásnak köszönhetően egy csapásra kényelmesebbé vált a légi utazás.

6. Miért nem egyforma a repülők orra?

 

A vadászgépek orra például hegyes. Minél keskenyebb az orr, annál gyorsabb a repülő, viszont a hosszabb orrtól a pilóták nem látják rendesen a kifutópályát, ezért kerek például az utasszállító gépek eleje.

Orosz mérnökök viszont találtak egy alternatív megoldást is a problémára a ’60-as években: feltalálták az addigi leggyorsabb utasszállítót, amit dönthető orral szereltek fel.

Fel- és leszállás közben a gép lefelé állította az orrát, a levegőben pedig kiegyenesítette azt, így a pilóták rendesen szemügyre tudták venni, mi van pontosan előttük.

5. Miért festik fehérre a gépeket?

Az utasszállítók általában fehér színűek, ennek pedig több oka is van.

– Hővisszaverés: a fehér géptörzs kevesebb hőt nyel el, ez az utasoknak is jó, és a légitársaságnak is gazdaságos.

– A fehér festék sokkal olcsóbb, mint a többi.

– Megakadályozza a madarakkal ütközést is. A madarak jobban látják a fehér felületről érkező visszatükröződést, ezért általában messzire elkerülik a gépeket.

– A fehér szín miatt könnyebb kiszúrni a repedéseket és egyéb károkat.

4. Miért pont a bal oldalon van a kijárat?

A repülőgépek többségén bal oldalon található a beszállásra szolgáló ajtó. Az elhelyezésre három magyarázóelmélet született.

A jobb oldalt a csomagoknak tartják fenn (ott van a raktér is), így az az oldal nem biztonságos az utasok számára.
Néhányak szerint ez egy múltbéli tradíció: elvégre a hajórámpák is mindig a bal oldalon voltak.
A gép kapitánya bal oldalon ül. Az azonos oldalon lévő ajtó miatt parkolásnál sokkal könnyebb a manőverezés.

3. Mi a helyzet a fura formájú gépekkel?

A lopakodó repülők például egyetlen, magától értetődő ok miatt néznek ki úgy, ahogy: így sokkal nehezebben ismerik fel a radarok, szonárok és más keresőeszközök. A forma miatt ráadásul több csomag fér bele, és a fogyasztása is kedvezőbb.

Ezeket a gépeket a madarak inspirálták: a ragadozómadarak hasonló testhelyzetet vesznek fel akkor, amikor növelni szeretnék a repülési távot. Az ilyen gépek borzasztóan drágák, így a civil repülésben nem használják őket.

2. Hogy tűnnek a repülők ennyire tágasnak?

A tervezők számos trükköt bevetnek annak érdekében, hogy a gép nagyobbnak és tágasabbnak tűnjenek annál, mint amilyenek valójában. A falak kialakítása például a fény megfelelő visszaverésében segít, a plafon és a csomagtárolók közötti megvilágítás miatt pedig a plafon tűnik kicsit magasabbnak.

Ezek miatt a klausztrofóbiás embereknek sem jelent akkora nehézséget repülővel utazni.

1. Miért nincs szakálla a pilótáknak?

Néhány légitársaság megtiltja pilótáinak, hogy szakállt növesszenek. A szőrzet miatt ugyanis nem biztos, hogy vészhelyzet esetén az oxigénmaszk megfelelően illeszkedne az arcra.

Ilyenkor létfontosságú, hogy a pilóta ne veszítse el az eszméletét, és képes legyen emberi életeket menteni.