Egy kutatás szerint ezektől a feladatoktól lesz sikeres felnőtt a gyerekből

Mitől függ, hogy sikeres felnőtt lesz-e a gyerekből? Milyen jó lenne, ha ezt a kérdést feltennék a szülők és időben tennének azért, hogy a gyerekek sikeres felnőttekké váljanak. Egyes vélemények szerint a sikeresség nagyrészt az életkörülményektől függ és ezért van az, hogy általában a szegényebb családi háttérrel rendelkező gyerekek sokkal gyengébben teljesítenek az iskolában, és statisztikák bizonyítják, hogy a szegényebb családokban felnőtt gyermekek nagyobb valószínűséggel hanyagolni fogják az egyetemet.

De figyeljük meg, hogy mit javasolnak a szakemberek! Mit tehetünk gyerekünkért otthon, függetlenül a körülményektől, hogy a gyermekből felnőtt sikeres ember legyen.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy adjunk feladatokat a gyermekeknek.

 

Legalábbis otthon. Egyébként megfigyeltétek már, hogy a gyerekek azonnal felveszik a nyúlcipőt, mielőtt bármilyen házimunkára fognánk őket? Ennek az lehet az oka, hogy a házimunkában nincs semmi mókás. Mert ugyan ki a fene akarna 20 percet tölteni azzal, hogy levakarja a paradicsomszószt a tányérokról amikor kedvenc meséjét is nézheti? De ahelyett, hogy már megint mindent te csinálsz, ragadd meg a grabancukat. Mert bizonyíték van rá, hogy azok a gyerekek, akik otthon feladatot kapnak, sokkal sikeresebb felnőttek lesznek.

“Azáltal, hogy feladatot adunk nekik – legyen szó akár arról, hogy a szemetet viszik ki, vagy elrakják a saját ruhájukat – a gyerekek megtanulják, hogy bizony vannak dolgok az életben, amelyeket meg kell csinálni.” – mondja TED Talk-jában Julie Lythcott-Haims, a Stanford Egyetem egykori dékánja és a Hogyan neveljük felnőtté című könyv szerzője. Egy másik TED Talk-ban Julie arról a kutatásról is beszél, amelyet a Harvard Egyetemen készítettek és történetesen a valaha végzett leghosszabb ideje futó kutatás címet is kiérdemelte.

“Ha a gyerekek soha nem készítik el az ennivalót, az azt jelenti, hogy mindig más kell megcsinálja nekik.” – magyarázza – “De ha feladatot adunk nekik, akkor megtanulják nem csak akár az egyes ételek elkészítését (és itt nem a legbonyolultabbakra kell gondolni), de azt is, hogy minden munkát valakinek el kell végeznie és hogy mindannyiunknak megvan a feladata, és azt meg kell csinálnia.”

Julie abban hisz, hogy azokből a gyerkőcökből, akik úgy nőnek fel, hogy feladataik vannak, jobb munkaerő válik, akiknek megvan a képességük arra is, hogy együttműködjenek kollégáikkal. Ráadásul empatikusabbak lesznek, arról nem is beszélve, hogy képessé válnak önállóan is feladatokat megoldani.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy nem nekünk kell elmosogatni vacsora után vagy adott esetben kisikálni a csapot. Tulajdonképpen ez egy igazi win-win helyzet, amikor mindenki csak jól jár.