Egy tanulmány szerint sokkal veszélyesebb nem szeretni magad, mint hinnéd

Az alábbi cikkünkkel egy olyan problémára szeretnénk felhívni a figyelemt, amire minden nőnek ügyelnie kellene.

Az American Journal of Preventative Medicine tanulmánya szerint azok a nők, akik elégedettek a testükkel, és szeretik nézegetni magukat a tükörben, gyakrabban ellenőrzik a bőrüket és a mellüket, így nagyobb eséllyel fedezik fel magukon a gyanús elváltozásokat. Azokra a nőkre viszont, akik még az esti fürdést is gyors sprintben nyomják le, hogy ne kelljen szembesülniük a testük látványával, ennek az ellenkezője igaz. Ők ugyanis nem tudnak olvasni az apró jelekből, mivel a létezésükről sem tudnak.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász szerint a statisztikai adatok alapján mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál előkelő helyet foglalnak el a halálozási okok között az egyre gyakoribbakká váló bőrdaganatok. Így a hagyományos szűrővizsgálatokon (tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés) túl egyre nagyobb társadalmi jelentőséggel bír az évente végzett bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ezek az elváltozások ugyanis a kültakarón, a szemünk előtt alakulnak ki, és egy egyszerű, bárhol kivitelezhető vizsgálat segítségével felismerhetők. Az időben elkezdett kezelések pedig akár a beteg életét is megmenthetik. A rizikófaktorok közül a genetikai tényezőkön túl a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, valamint a környezeti tényezők szerepét érdemes kiemelni.

A doktornő hozzátette, hogy általában évente ajánlott, de az említett veszélyeztetett csoportoknál akár 3 havonta történő kontroll is javasolható. Különösen tavasszal, a napos időszakok kezdetén. Így jó eséllyel kiszűrhetők a gyanús képletek még a fokozott UV-terhelés előtt, illetve időben észlelhetők az UV-terhelés hatására bekövetkező, gyanút keltő átalakulások.

Emellett negyedévente érdemes önvizsgálatot is tartani, ha ekkor változást vélünk felfedezni anyajegyeink állapotában, vagy csak aggasztónak találunk egy-egy képletet, nyugodtan mutassuk meg szakorvosnak. Soha nem nevezhető egyetlen vizsgálat sem feleslegesnek, erre az esetre hatványozottan igaz: jobb félni, mint megijedni.

Őszinte leszek: sem a negatív énkép, sem az „én még úgyis fiatal vagyok”-hozzáállás nem áll távol tőlem. Miután elolvastam a tanulmányt, mely szerint annak ellenére, hogy egyre többet hallani a bőrrákról és a megelőzésről, a nők egy része vagy egyáltalán nem, vagy az ajánlottnál ritkábban végez önellenőrzést, rájöttem, hogy ennek a negatív statisztikának én is része vagyok. Világos a bőröm, tele vagyok anyajegyekkel, és az ajánlottnál kevesebbszer nézem magam tüzetesen végig. Rosszabb periódusaimban pedig a legutolsó gondolatom, hogy a fürdőszoba fényénél nézegessem a testemet. Pont ezért jól be is tojtam.

Úgy gondolom, hogy igen, van, amikor nem szívderítő látni, ami a tükörből visszaköszön. Egyet viszont biztosan tudok – bármilyen látvány kellemesebb, mint egy esetleges rossz vizsgálati lelet.

Úgyhogy már meg is van az időpontom az egyik anyajegyszűrő klinikára. Kérlek: hiába nem vagy elégedett a testeddel, ennyire azért szeresd magad te is!