Mi történik a testeddel, amikor abbahagyod a kenyér fogyasztását

Egyre több ember hagyta abba a kenyérfogyasztást, és megpróbálja követni a gyors szénhidrátokat nem tartalmazó étrendeket. Bloggerek ezrei sok információt osztottak meg arról, hogy mi változott életükben, mióta úgy döntöttek, hogy felhagynak a liszt alapú termékek fogyasztásával. Az eredmények valóban lenyűgözőek: a bőrük egészségesebbé válik, fogynak, és energikusabbá válnak. De ezek a tippek valóban működnek?

Szeretnénk ezt az egészet megérteni, hogy az összes fajta kenyér káros-e, vagy talán csak néhány kiválasztott. Szeretnénk megosztani néhány tényt veled – és szabadon levonhatod a saját következtetéseidet.

Fehér kontra barna kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér és a rozsból vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér teljesen rendben van. Ezek a termékek egészségesek, de amikor a fehér kenyérről van szó, az nem jó neked. A 20. században a lisztet és az élesztőt megváltoztatták, és az intenzív energia és adalékanyagok keveréke felváltotta az időt a tészta érlelésében. Ez a fő oka annak, hogy hagyd abba a fehér kenyér fogyasztását, még a kiváló minőségű fehér kenyeret is. Hadd magyarázzuk el ezt a tényt!

8. ok: Egy haszontalan termék

Amikor elindulnak, a búzaszemeknek magas a vitamintartalmuk. De minden hasznos anyag egyszerűen eltűnik, amikor a szemeket feldolgozzák. Még a prémium minőségű fehér lisztekben is csak a feldolgozás előtt tartalmazott hasznos anyagok mintegy 30%-a marad meg, és sajnos ezek az anyagok mindössze 2 hét elteltével inaktívak lesznek. Egyébként a liszt eltarthatósági ideje körülbelül 12 hónap.

 

7. ok: Az íz hiánya

Valljuk be, hogy a fehér kenyérnek nincs íze. De ez az oka annak, hogy sokan szeretik. Nem akadályoz abban, hogy élvezd a hús, leves vagy sajt ízét, amit eszel. De a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekkel összehasonlítva, nem lesz jobb az íze.

6. ok: Toxicitás

A modern világ annyi búzát igényel, amennyit csak lehet. Ahhoz, hogy a búza rövidebb idő alatt nőjön, a gazdálkodók rovarirtó szerekkel permetezik. A rágcsálóktól és gombáktól való védelme érdekében különböző vegyi anyagokkal kezelik. Emellett, hogy a liszt fehér legyen, a gyártók ugyanazokkal az anyagokkal fehérítik, amit a mosáshoz használunk: benzoil-peroxid, perszulfátok és klór-dioxid. Mielőtt kenyeret vásárolnál, győződj meg róla, hogy szerves lisztből készült, nem finomított lisztből. A finomított liszt a fent leírt eljárásokon megy keresztül.

5. ok: Bőrproblémák

Azok vagyunk, amit megeszünk. És ha valaki többnyire lisztet fogyaszt, bőrproblémákkal szembesül. A pattanást általában a kenyérben levő glutén (a latin “ragasztó“ szóból) okozza. A szervezet nem tudja kiválasztani a glutént, így bélrendszeri károsodást is okoz. Mielőtt kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz mész, próbáld meg először megváltoztatni az étrendedet.

Berry jams and making sandwiches for second breakfast

4. ok: Emésztési problémák

A glutén, amint azt fentebb említettük, különböző emésztési problémákat okozhat. A teljes kiőrlésű kenyér tartalmaz egy jelentős elemet – rost – míg a fehér lisztből készült termékekben ez nincs. 5-6 szelet teljes kiőrlésű kenyér naponta elegendő rostot biztosít, hogy megfeleljen a napi normának. Ha ezt a normát gyümölcsből és zöldségből szeretnéd elfogyasztani, 14 almát, 21 sárgarépát, 25 paradicsomot vagy körülbelül 5 kg uborkát kellene megenned.

3. ok: Korai öregedés

Amint azt már tudod, a fehér kenyér olyan termék, amely nem tartalmaz hasznos anyagokat. A vitaminokat nem tartalmazó élelmiszerek nem teszik lehetővé, hogy testünk fiatal maradjon. Tehát azok, akik szeretik a finomított lisztből készült termékeket, általában idősebbnek tűnnek a valódi koruknál.

2. ok: Függőség

A kenyér olyan, mint egy drog. A fehér liszt a vércukorszint emelkedését eredményezi, és ennek következtében emelkedik az inzulin szintje. Amikor megeszel egy szelet kenyeret, a vércukorszinted gyorsan emelkedik, de aztán gyorsan csökken, és kezded rosszul érezni magad, és több gyors szénhidrátot akarsz enni, hogy jobban érezd magad. A vércukorszint ilyen drasztikus változásai diabéteszhez is vezethetnek.

1. ok: Túlsúly és elhízás

Sok ember számára ez lehet az első oka annak, hogy abbahagyják a finomított liszttel készült termékek fogyasztását. Az emberek több mint 70%-a, aki abbahagyja a kenyérfogyasztást, az első 2 héten belül fogy. Egy közepes méretű szelet kenyér 0,6 g rostot tartalmaz, a többi összetevő pedig testzsírrá alakul. A kenyér glikémiás indexe magasabb a csokoládénál. És a pékárukban található keményítő az emésztőrendszerben lebomlik, és glükózzá válik, ami a véráramba jut, amit azt jelenti, hogy hamarosan éhes leszel.

Légy óvatos és mindig olvasd el az összetevőket, mielőtt megvásárolnál egy terméket.

Készen állsz arra, hogy abbahagyd a kenyér fogyasztását?