Ez a férfi 32 milliárd forintot ajánlott fel a Notre Dame újra építésére. De ki is ő valójában?

Hétfő este a fél világ követte lesújtva, ahogy a párizsi Notre-Dame székesegyház lángokban áll. A tetőszerkezet nagy része megsemmisült, de az épületet végül sikerült megmenteni.

Az újjáépítés rengeteg időt és pénzt emészt majd fel, amihez az adománygyűjtést már most megkezdték.

Salma Hayek milliomos francia férje 100 millió eurót szán saját vagyonából a Notre Dame katedrális újjáépítésére – írja a Dailymail. Az üzletember, Francois-Henri Pinault néhány órával azután tette meg a bejelentését, hogy felcsaptak a lángok Párizs 850 éves jelképében.

Salma Hayek és Francois Henri-Pinault (Fotó:Getty Images)

Pinault, aki 2009-ben vette feleségül a mexikói származású Salma Hayek színésznőt, a Kering vállalat vezérigazgatója, melyhez olyan luxus brandek tartoznak, mint a Gucci és az Yves Saint Laurent.

“Mint oly sokan másokat, engem is sokkolt és elszomorított, ahogy a Notre Dame-ot elborította a füst. Szeretlek Párizs!” – írta közösségi oldalán Pinault színésznő felesége, Salma.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ “legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

Párizs, 2019. április 15.Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya is.MTI/EPA/Julien De Rosa

Hétfő este nyolc óra körül gyulladt ki és órákon át égett a székesegyház, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya, és odaveszett teljes tetőszerkezete. A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól – írja kedd hajnali beszámolójában az MTI.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.