7 népszerű turisztikai látványosság, amit elvesztettünk az elmúlt 5 évben

Az egész világ tisztában van azzal, hogy néhány nappal ezelőtt hatalmas lángok csaptak fel a párizsi Notre-Dame székesegyház tetején, ami óriási károkat okozott a több, mint nyolc évszázada fennálló épületben. Ez az épület konkrétan még a háborút is túlélte, de mi emberek képtelenek vagyunk rá vigyázni most a 21. században. De nem ez az első turisztikai látványosság, mely megrongálódott, hanem a világ majdnem minden táján van ilyen létesítmény vagy természeti kincs. A mai cikkünkben bemutatjuk azokat a népszerű helyeket, melyeket mindössze 5 év alatt veszített el a világ.

Notre-Dame, Párizs, Franciaország

A Notre-Dame egyes részének leégése megdöbbentette az egész világot, sőt szinte személyes tragédiaként élte meg minden francia állampolgár. A francia gótikus stílusú épület 2019. április 15-én kigyulladt, a tragédia okait pedig mind a mai napig vizsgálják. Egyes elméletek szerint a tűz a székesegyház tetején zajló építési munkálatok miatt lobbant lángra. A székesegyház több, mint 8 évszázadot élt már túl, melyben háborúk, politikai és vallási konfliktusok voltak és elszomorító, hogy most a 21. században képtelenek vagyunk rá vigyázni.

Legzira Beach, Sidi Ifni, Marokkó

Marokkó egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a Legzira Beach gyönyörű szikla boltíve volt egészen 2016-ig. A szikla egyik pillanatról a másikra hirtelen összeomlott és egy halom törmelék került a partra. Néhány hónappal a tragédia előtt észrevették, hogy repedések vannak rajta, és kisebb kövek potyognak le róla. Ekkor tudták, hogy előbb vagy utóbb, de össze fog dőlni.

Bel temploma, Szíria

Ez a gyönyörűséges templom 2015-ben megsemmisült a szíriai háború következtében. Az első századból fennmaradó építmény a legjelentősebb vallási létesítmény volt, melyet még az ősi világ hagyott hátra. Ma már csak romok és törmelékek vannak a helyén.

Palmüra az UNESCO Világörökség részét képezte, a monumentális romokkal és művészeti építményekkel együtt, melyek még az első és második században épültek.

Joshua Tree Nemzeti Park, Kalifornia, USA

A Joshua Tree Nemzeti Park egy csodálatos hely, ami egyedülálló sivatagi ökoszisztémával büszkélkedhet. 2019. januárjában azonban szörnyű vandalizmusnak esett áldozatául ez a nemes hely. Az emberek kivágták az ottani fákat és tüzet gyújtottak belőlük, sőt a növényekben is kárt tettek. Szakemberek szerint a parknak kb. 200-300 évre van szüksége ahhoz, hogy újra visszanyerje eredeti formáját.

A kis hableány, Koppenhága, Dánia

A szobrot Edvard Eriksen készítette, még 1908-ban, ám már több csonkítást is elszenvedett már ez az emlékmű. A gyönyörű szobornak egyszer levágták a karját, egyszer pedig kék festékkel és graffiti sprayvel borították be.

Az emberek csak azért csinálnak ehhez hasonló dolgokat, mert vagy unatkoznak, vagy ittas állapotban vannak, vagy mentális betegségben szenvednek, vagy egyszerűen azért mert nem tetszett nekik ez az alkotás.

McKenzie-tó, Tasmania, Ausztrália

Tasmania 2016 januárjában és februárjában súlyos bozóttüzeket szenvedett el, melyet a régió egyik legszebb tava, a Mackenzie-tó sínylett meg legjobban. A tűz az egyedülálló és különleges növényeket teljesen elpusztította, amelyek már nem tudnak újra regenerálódni.

Igaz a katasztrófa után a növények elkezdtek újjáéledni, ám még mindig évekbe, évtizedekbe telhet mire visszanyeri régi formáját.

National Trust Brimham Rocks, Észak-Yorkshire, Anglia

Nem titok, hogy az idegenforgalom tönkreteszi a nevezetességeket és turisztikai látványosságokat. De mégiscsak hihetetlennek hangzik, mikor az emberek csupán néhány másodperc alatt teljesen el tudnak pusztítani olyan dolgokat melynek 320 millió éves történelme van. Pontosan ez történt 2018. júniusában, amikor néhány fiatal eldöntötte az egyik sziklát a Brimham Rocks-ban és a kő darabokra tört.

Ezeket a furcsa alakú sziklákat több millió éve formálta meg a jég, a víz és a szél, ám az emberek valamilyen oknál fogva késztetést éreznek arra, hogy ezeket tönkretegyék.

Ti mit gondoltok a világörökség részét képező létesítmények és természeti kincsek megrongálásáról?