12 ütős módszer, hogyan keltsd fel a lusta gyereket reggel

Tudományosan bizonyított tény, hogy azok a gyermekek, akik időben fekszenek és kelnek, egészségesebbek és jobban teljesítenek az iskolában is.

A brightside.me cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak boldogabbak és figyelmesebbek, szebbek az emlékeik és kiegyensúlyozottabb a viselkedésük a “jó alvó” fiataloknak.

Kezdetben, jó pár évig a szülő feladata a helyes lefekvési és felkelési idő kialakítása, ami nem könnyű feladat, valljuk be hősiesen. Itt van 12 módszer arra, hogyan keltsd fel gyorsabban és könnyebben a kis mormotát:

1. Engedd be a napfényt, mielőtt felkeltenéd

A természetes fény szerotonin hormon kibocsátására stimulálja az agyat, amitől ébernek érezzük magunkat. Ezért olyan jó ötlet, ha az ébresztés előtt 15 perccel elhúzod a sötétítőt.

2. Korlátozd le a képernyő előtt ülést lefekvés előtt

Minden digitális eszköz, mint a TV, a táblagép, a telefon, a monitor, kék fényt bocsát ki, amely aktivizálja a testünket, egyáltalán nincs nyugtató hatással. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik sokáig néznek valamilyen monitort lefekvés előtt, nehezebben alszanak el és ébrednek fel reggel.

3. Zenével ébreszd a gyermeked

A zene sokkal nyugodtabb módja az ébresztésnek, mint egy borzasztó ébresztő óra. Tehetsz be egy rádiót a szobájába, hogy a kedvenc állomására ébredjen, vagy a legkedvesebb dallamait állítod be ébresztőnek. Ezzel már jól indul a reggel.

4. Ha nem zene, akkor hangoskönyv

A favorit mese vagy novella, esetleg ifjúsági regény segíthet abban, hogy a figyelmét is felébressze és fent tartsa, akár öltözködés és reggelizés közben egyaránt.

5. Rajzoljatok együtt egy képregényt a reggeli rutinról

Ez a móka segít abban a nagyobacskáknak, hogy ne felejtsék el a reggeli kötelezettségeiket. A mosdás, fogmosás, öltözködés, reggelizés, bepakolás, tízórai elpakolása nem kevés feladatot ró az ifjakra, ha magukra vannak utalva. Az emlékeztető képregény jól jön a reggeli sietségben.

6. Legyen játék a felkelés

Használd kicsit a fantáziádat, mivel motiválod a gyermeked nap közben, amikor valamihez igazán nincs kedve? Hogyan tudnád ezt egy reggeli játékká vagy versennyé alakítani? Kicsi ajándékokkal, nyereményekkel, találós kérdésekkel, többlépéses kaland megoldásával jól indul az apród napja, és a tiedet is bearanyozza.

7. Ébresztő a kedvenc étel illatával

Ha tudod, hogy nehéz napja lesz, vagy épp akad plusz 10 perced a nagy készülődés közepette, lepd meg a csemetét a kedvencével. A hála és a reggeli mosoly biztosan nem marad el.

8. Keltsd fel egy pohár gyümölcslével

Nem könnyű feladat reggel megbirkózni a tudattal, hogy ki kell kelni az ágyból. Egy pohár gyümölcslé azonban kellemes start ahhoz, hogy a délelőtt gördülékenyen induljon. Egy pohár egészséges innnivaló olyan, mintha a szervezetben felkapcsolnák a villanyt.

9. Van háziállat? Engedd meg neki, hogy felébressze

Nincs mókásabb vekker, mint egy cica vagy egy csahos. Elég egyszer kipróbálni, tuti a siker és a hiszti-mentes kelés.

10. Hagyd, hogy a gyerek megtapasztalja a késés következményeit

Ahogy a fiatal megérti, mi a reggeli rutin, tanítsd őt felelősségtudatra. Büntetést szabhatsz ki vagy eltilthatod valamitől, amit igazán szeretne. Mindez viszont nem elég, hiszen magyarázat nélkül nem ér semmit a következetesség. Mondd el neki, mi a következménye annak rá és Rád nézve, hogy ő elkésik valahonnan. Hidd el, ha normális hangon elmagyarázod a miérteket, legközelebb jobban igyekszik majd!

11. Soha ne add alá a lovat, és ne szállj be a drámába

Nehéz egy gyermeket “kiszedni” az ágyból, de még jobban megnehezíted, ha kiabálsz vagy felemeled a hangod. Neked lenne kedved kibújni a takaró alól, ha drámáznak körülötted?

12. Biztosíts számára elég alvás időt a korának megfelelően

A kicsik és az ifjak korától függően változik, mennyi alvásidőre van szükségük. Egy totyogó általában 11-14 órát, egy ovis 10-13 órát, egy általános iskolás átlagban 9-10 órát igényel a megfelelő pihenéshez.