9 tény, amit a nyelved árulhat el az egészségedről. Tisztában vagy velük?

A testünk jelzi a betegségeket és a rendellenességeket. Sokan mégsem hallgatnak a felkiáltójelekre.

A nyelv sem képez kivételt, hiszen számtalan esetben mutatkozik meg olyan elváltozás a felületén, amely beszédes tünete lehet például egy fertőzés esetében. A brightside.me cikke rávilágít 9 olyan beszédes anomáliára, amelyek miatt esetleg érdemes meglátogatni a családorvost.

Eper színű nyelv

Vitamin hiányt jelenthet. Ha fényes és erős, eper szerű színe van, akkor utána kell nézni, nem vagy-e vérszegény és a B12 szint sem lehet megfelelő a szervezetedben. Ez az ízlelőbimbókat is veszélyeztetheti, később annyira érzékennyé válhat a szerv, hogy meleg ételek, italok és csípős fűszerek hatására óriási fájdalmat is érezhetsz.

Barna vagy fekete lepedék

Ez egyrészt nem szép látvány, másrészt ijesztő is lehet. Sok esetben nem megfelelő szájhigiénia, dohányzás vagy túlzott kávéfogyasztás áll a jelenség mögött. Ehhez kellemetlen szájszag is társulhat. Rendszeres fog- és nyelvmosás és a káros szenvedélyek elhagyása segíthet eltüntetni a foltot.

Fehér lepedék

A vastagnak mondható fehér lepedék gombás- vagy candida ferőzés kialakulásáról árulkodhat. Ez akkor harapódzhat el, amikor a Candida albicans (olyan élesztőgomba, amely az egészséges emberi szervezetben is jelen van) túlzottan elszaporodik. Okai változók lehetnek: antibiotikum kúra, gyenge immunrendszer, magas vérnyomás vagy akár a túlzásba vitt cukros ételek, finomított cukrok és lisztek fogyasztása.

“Aszalt” nyelv

Érdekes módon, a nyelvünk is öregszik. Az úgynevezett ráncosodás lehet ennek is a jele. A mélyedések rendszerint nem jelentenek veszélyt, de a rendszertelen fogmosás és öblítés hatására lerakódó anyagok okozhatnak kellemetlenségeket. Emiatt egy gombás fertőzés akár óriási fájdalommal és égő érzéssel is járhat.

Fehér foltok

A bőrfelszín irritációját jelezhetik. Okozhatja ezt például egy félre nőtt fog, amely folyamatosan érintkezik a nyelvvel. Gyakran fordul elő olyan személyeknél is, akik dohányoznak. 5-17%-a ezeknek a más színű sejteknek rákra is hajlamos lehet. Amennyiben pár héten belül nem múlnak el, látogass el orvoshoz!

Vörös foltok és hólyagok

Amennyiben nem tűnnek el hosszú időn keresztül, mindenképp látogass el orvoshoz, mert komoly betegségek állhatnak a háttérben.

Égő érzés

A menopauza velejárója lehet, főként annak kezdetekor. Esetenként allergiás tünet is lehet a fogkrém egyes összetevőire.

Kitüremkedések és mélyedések

Akkor, ha nem fáj és nem is érzékeny a nyelv, nincs semmi gond. Ahányan vagyunk, annyi féle lehet a felszín textúrája.

Fájó sebek, hegek

Előfordulnak a képhez hasonló foltok a nyelveden? Lehet, hogy szájpenészt kaptál. A gyermekek körében gyakori ez a megbetegedés, de a felnőttek 20%-nál is előfordulhat. Ezt a túlzott stressz és a gyenge immunrendszer eredményezheti. Átlagosan két hét alatt elmúlnak.