13 életmentő jó tanács internetezőktől, mint te, szerte a világból

Nincs egy világszerte közismert sürgősségi hívószám. Mielőtt külföldre utaznál, időt kell szánj arra, hogy bebiztosítsd magad, ki kell keresd a baj esetén hívandó számokat, és így tovább.

Soha nem lehet tudni, mi következik a sarok után vagy egy óra múlva, így minden életmentő jó tanács, főként a személyes tapasztalaton alapuló, jól jön. Ilyeneket foglalt össze a brightside.me.

1. Ha egy tornádó úgy néz ki, mintha mozogna, akkor feléd tart.

2. Ha szívinfarktus gyanús a helyzet, akkor az Aspirint el kell rágni

3. Ha zárt helyen vagy és pirított mandula szagot érzel, de sehol nincs ilyen a közeledben, rögtön szabadulj onnan, mert ilyen a cián szaga.

4. Soha ne vízzel oltsd el az olajos vagy zsíros konyhai tüzet, próbáld meg elfojtani egy serpenyővel vagy lábassal, ha nincs a közelben poroltó készülék.

5. Hogy életet ments szívmasszázzsal, 3 dal ritmusára is gyakorolhatod, mert mindhárom dallam a helyes ütemet biztosítja: “Nelly az elefánt”, Stayin’ alive” és “Another one bites the dust”

6. A barna kókuszdió leve kiszáradást okozhat, csak a zöld gyümölcs levét fogyaszd

7. Ha egy medencében hirtelen fémes ízt érzel a szádban, rögtön szállj ki, mert rövidzárlat lehet valahol a vízben

8. Ha tengerparton nyaralsz, és megkérdezed magadtól, vajon miért tűnt el olyan messzire a vízmosás… azonnal fuss!

9. Mindig tarts a kocsiban egy standard vagy túlélő gyertyát, főként télen! A lángja elég melegen tarthat ahhoz, hogy ne fagyj halálra.

11. Ha a lakásban erős halszagot érzel, de köze nincs semmilyen halhoz, akkor húzz ki minden elektromos fogyasztót, mert zárlat lehet valahol

12. Szívmasszázs esetén, ha az áldozat/beteg az ágyon fekszik, akkor – amennyiben mozdítható állapotban van – a földre kell fektetni, máskülönben a nyomás nagy részét a matrac nyeli el a mellkas helyett

13. Ha eltévednél a természetben, a reggeli órákban a madarak alacsonyan szállnak az ivóhelyük felé, vissza pedig magasan. Így találhatsz iható vizet

14. A nemzetközi SOS morze jel három rövid, három hosszú és három rövid ütem: …—…