10 pró és kontra érv az apás szülés mellett és ellen

Az apás szülés az egyik legnagyobb kérdés, amikor a gyermekáldásról és annak mikéntjéről dönt egy pár.

Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátulütői, amelyekről beszélni érdemes és kell, hiszen az élet azon ritka pillanatairól beszélünk, amelyekre éveken keresztül készülnek a párok és szerencsés esetben többször, de többségében csak egyszer élnek át a közös útjuk során.

A pró és kontra érveket a brightside.me oldal egy csokorba gyűjtötte, hogy az újdonsült szülők számára egyszerűbb legyen eldönteni, miként várják és üdvözlik a jövevényt.

1. Érv ellene: A fájdalom erősebb lehet

Az oxitocin hormon felelős az örömérzetért, és a fájdalomérzet mértékének csökkentésében is fontos szerepet játszik. Az ideges partner jelenléte a vajúdó anyában növeli a stresszes érzésért felelős adrenalin termelődését, ezáltal csökken az oxitocin termelődése.

2. Érv ellene: Az apa is depresszióssá válhat

Erőtlennek és tehetetlennek érezhetik magukat egyes férfiak, akik ott vannak a szüléskor, hiszen nekik egyetlen feladat jut, a feleségük kezét fogni. Mindenki más mindent jobban tud náluk, ezért ők háttérbe szorulhatnak. A kirekesztettség érzése miatt szomorúság, düh és hasztalanság érzete kerítheti őket hatalmába. Ez depresszióhoz vezethet.

3. Érv ellene: A szerelmi életet megbolygathatja

Az apás szülés a partnerek számára is óriási próbatételt jelent a párkapcsolat terén. A nő kendőzetlenül kitárulkozik, az életben megtapasztalható egyik legmegrázóbb élménye során a fájdalom és a stressz megviseli, a test és a lélek is traumaként reagál a helyzetre. A férfi mindezt látva megtapasztalja a választottja legemberibb, legtermészetesebb mivoltját, és oda a varázs, nincs már titok a partner előtt. Ez számára sokkoló is lehet, míg a hölgy zavarba eshet, szégyenérzet alakulhat ki benne. A romantikus kapcsolatból gyakran válik baráti kötelék egy ilyen közös élmény után.

4. Érv ellene: A vajúdás és a kihordás elhúzódhat

Amikor az újszülött gyermeket az édesanya kezébe adják, megszűnik körülöttük a világ, hiszen az pillantás, az első testi érintés, az arany óra (amikor az újszülöttet még nem öltöztetik fel, és az első óráját a kismama meztelen mellkasán tölti) a kötődés kialakulásának elengedhetetlen momentumai. Az akkor felszabaduló nagy mennyiségű boldogsághormon segíti az anyukát a placenta szinte fájdalommentes kihordásában. Amennyiben az apuka is ott van, ebbe a külön kis világba bezavar, amiatt a placentát sokkal lassabban szüli meg a nő.

5. Érv ellene: Néhány férfi szokás, ami felidegesíti a partnert

Ebben a kellemetlen helyzetben, amikor a kismamának pár percenként fájdalmai vannak, nem biztos, hogy jó ötlet egy aggódó férj folyamatos jelenléte. Vannak olyan hölgyek, akiket a folyamatos aggódás zavar, mások pedig egyedül szeretnének lenni a várakozás óráiban. Amennyiben a vajúdás elhúzódik, a kispapa enni, inni kezd, videókat néz a telefonján, beszélgetne teljesen irreleváns dolgokról, de el is aludhat. Ezek mind idegőrlőek lehetnek.

1. Érv mellette: A gyermek élete első perceinek részévé válik

Aktívan részt venni az életük legfontosabb eseményében, látni a feleségét szenvedni, majd felszabadulni az örömben és osztozni a tapasztalatban, önmagában sorsfordító tapasztalat. Ráadásként pedig kezébe veheti a gyermekét már az első percekben. A kötődés instanttá válik.

2. Érv mellette: Segítséget nyújthat a szoptatásban már az elejétől kezdve

A születés utáni második legfontosabb dolog, hogy a gyermek szopni kezdjen. Ehhez jókora adag türelem és kitartás kell, mert órákig is eltarthat, míg a pici és az anyuka megtalálja a technikát. Ebben az édesapa sokat segíthet, kényelmesebbé teheti a helyzetet rengeteg féle módon.

3. Érv mellette: Lelki és fizikai segítséget nyújthatnak a kismamának

A humor a nehéz helyzetekben akár fájdalomcsillapító hatással is lehet, így pár jó sztorit meghagyni a szülési fájdalmak idejére. Akkor, amikor a partnernek már a járás is nehezére esik, jól jön egy gondoskodó apuka jelölt, aki nem csak nyugalmat sugároz, hanem önzetnelül segít neki mindenben.

4. Érv mellette: Sokkal mélyebb lesz a kapcsolata a gyermekkel a születés után és később is

A gyermek és a szülő között kialakuló kapcsolat már az anyaméhben kezdődik, már abban a korai stádiumban is fontos, hogy az apuka hangjával is megismerkedjen a magzat. Születés után pedig már ismerős lesz számára az orgánum és nyugtató hatással lehet rá. Az édesapa számára pedig pozitív megerősítést jelent ez a gyermeket és a vele kialakított kötődést illetően. Ez a bizalmi kapcsolat pozitív hatást gyakorol a kicsi kognitív fejlődésére.

5. Érv mellette: Gyors döntések meghozásában jelent segítséget

A kispapa jelenléte a kórházban elengedhetetlenül fontos a szüléskor, hiszen bármilyen komplikáció esetén, ha az anya altatásban van például, a férfire hárul a döntés súlya. Nem egy olyan esetről tudunk, amikor az apuka döntése mentette meg a kismama és a pici életét.