7 tipp, hogy kiszúrd a hamis fotókat

Habár a legtöbb szerkesztett fotó, amit az interneten találunk ártalmatlan, sokszor annyira megszerkesztik a képeket, hogy az teljesen megváltoztatja a kontextust és álhíreket terjeszt. Tanulmányok szerint 10-ből 4 ember nem tudja megállapítani, hogy egy fotó igazi-e, vagy pedig szerkesztett. Íme néhány tipp, amivel könnyen kiszúrhatod a csalókat.

A Bright Side által összegyűjtött trükkök segítségével leellenőrizheted, hogy egy kép valódi-e.

1. Figyelj az árnyékokra és tükröződésekre.

Azok, akik csak korlátozott tudással rendelkeznek a Photoshop használatáról, valószínűleg megfeledkeznek az olyan részletekről, mint az árnyékok, vagy a tükörképek. Az árnyékot a legnehezebb megszerkeszteni. Így, ha az árnyék ott van, de mégis kételyeid vannak, akkor csak húzz vonalakat a tárgytól az árnyékon neki megfelelő pontig. Ha ezek nem felelnek meg egymásnak, akkor a kép nem igazi.

2. Csak óvatosan a rossz minőségű képekkel.

Egy fotó szerkesztett részei általában homályosabbak, az élek pedig elmosódnak. Ahhoz, hogy ezek az elmosódások ne legyenek olyan feltűnőek, a képszerkesztők szándékosan lerontják a kép minőségét. Azonban a szerkesztett részeket így is ki lehet szúrni.

3. Keress az egyforma mintákat.

A képszerkesztők gyakran kimásolják a kép egy részét, és beszúrják azt máshová. Ez a trükk azonban hamar lebuktatja őket, mivel ezt nagyon könnyű észrevenni. Például amikor megjelent a médiában egy fotó az iráni rakétatesztről, akkor elég hamar kiderült, hogy jobbról a második rakéta a pontos másolata a bal oldalán lévőnek, a füstje pedig a jobbján lévőnek.

4. Vizsgáld meg a perspektívát, az árnyékokat és az arányokat.

Ha egy dolgot kimásolnak egy képről és beszúrják azt egy másikba, akkor nagyon nehéz azt úgy megszerkeszteni, hogy jók legyenek a színek, a fények és a kontraszt.

5. Használj fordított képkeresést.

Akár hiszitek, akár nem, ez egy cápa a Texas állambeli Houston autópályáján. (kép)

Az egyik legegyszerűbb módja a hamis képek kiszűrésének a fordított képkeresés. Hany Farid, digitális kriminalisztikai szakértő szerint gyakran jelennek meg képek az utcán úszkáló cápákról természeti katasztrófák után. A fordított képkereséssel megtalálhatod az eredeti fotót.

6. Figyelj a természetellenes színekre és árnyalatokra.

A természetellenes színek is árulkodó jelek lehetnek. Az internet világát teljesen lenyűgözte ez a fotó a lila növényzetről a kék fogyó körül. Ez a hely Új-Zélandon található, és igazából zöld a növényzet, csak átszerkesztették azt lilára.

7. Szerezd meg a kép adatait.

Windows Fotószerkesztő (kép)

Egyes weboldalakon mélyebbre is áshatsz, ha szeretnél többet megtudni egy fotóról. A kép adatai megmutatják, hogy az mikor és hol készült. Azt is megnézheted, hogy a képet megnyitották és mentették- e a Photoshopban.

Te használsz Photoshopot? Jó vagy a szerkesztett képes felismerésében?