Megrázó hírünk van számodra, ha 2020-ban átestél a koronavírus-fertőzésen

Újabb kutatás igazolja, hogy hosszú távú egészségügyi komplikációk léphetnek fel abban az esetben, ha valaki elkapja a koronavírust.

A kutatók régóta keresik a koronavírus-fertőzés és más betegségek közötti komplikációkat. Egy új kutatás során, amelyben a tudósok 96 olyan beteg férfit és nőt vizsgáltak, akik 2020-ban átestek a koronavírus fertőzésen.

Minden páciensnél megfigyelték, hogy a bélbaktériumok populációi más jellemzőkkel bírnak, mint az egészséges embereknél. Kiváltképp azon betegek esetében volt ez szembetűnő, akiket a kórházban antibiotikumkúrában is részesítettek. A bél mikrobiomjának sokszínűsége megszűnt, s a betegek negyedének bélrendszerében egyetlen típusú baktérium vált dominánssá. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok azonban megszaporodtak, ami minden bizonnyal a Covid-járvány első szakaszában gyakori antibiotikum-használatra vezethető vissza. A szóban forgó baktériumok a vizsgálati alanyok egyötödénél a véráramba is bekerültek, komoly fertőzéseket okozva.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a koronavírus-fertőzés közvetlenül befolyásolja a bélben lévő mikrobák egészséges egyensúlyát, tovább veszélyeztetve ezzel a betegeket. Most, hogy feltártuk ennek a bakteriális egyensúlyhiánynak a forrását, az orvosok jobban be tudják azonosítani azokat a koronavírusos betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázat a másodlagos véráram-fertőzésre” – összegzik eredményeiket a Grossman School of Medicine kutatói a Nature Communications nevű tudományos folyóirat hasábjain.

Leszögezik továbbá, hogy mivel a páciensek különböző típusú kezelésekben részesültek, a kutatás nem tudta teljeskörűen figyelembe venni az összes olyan faktort, mely szerepet játszhatott a mikrobiom egyensúlyának megbontásában, valamint a vizsgálati alanyok betegségének romlásában. A szakemberek a közeljövőben arra a kérdésre keresik majd a választ, miért kerülnek ki bizonyos mikrobafajok nagyobb valószínűséggel a bélből koronavírus-fertőzés esetében.