11 sztereotípia, amelyeknek a múltban kellett volna maradniuk, de még ma is károsak számunkra

A 21. században nincs helye az elavult sztereotípiáknak, de továbbra is erős pozícióban vannak. És vannak, akiket megbánthatnak a másoktól hallott éles mondatok. A legbátrabb emberek találnak erőt ahhoz, hogy ne figyeljenek oda az ilyen apróságokra, és humorral tudnak viszonyulni az alábbi mondatokhoz és elvekhez, amelyeket valójában a múltban kellene hagyni.

Felidéztünk 11 árulkodó sztereotípiát, amelyekből sokaknak elegük van – de valahogy még mindig léteznek.

„Egy lánynak nőiesnek kell lennie.”

A nők a filmekben és sorozatokban általában egy salátára vagy egy csésze kávéra szorítkoznak, amikor randevúzni mennek, és olyan tipikus „női” ajándékoknak örülnek, mint a plüssmackó. Azokat a helyzeteket, amikor a bolygó szép felének képviselői sztereotip és kényelmetlen dobozokba szorulnak, a pszichológusok „toxikus nőiességnek” nevezik.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ha egy lány ruha helyett farmert hord, és szereti a tetoválásokat vagy a rövid frizurát, attól még nem lesz kevésbé nőies. Ugyanolyan kívánatos és vonzó lehet az ellenkező nem szemében, mint egy hosszú fürtökkel, imádnivaló ruhában lévő lány.

„Elégedj meg kevesebbel.”

Vannak, akik rendkívül kritikusak önmagukkal szemben – nem várnak ajándékokat az élettől, és készek kevesebbet is elfogadni, ha partner- vagy munkahelyválasztásról van szó. A szakértők szerint ez a személy elégedetlenséget érezhet, és hajlamos mások elfogadhatatlan viselkedését igazolni.

„Mindenki ugyanazt akarja.”

Egy személy kívánságai sokkal többet elárulnak róla, mint ahogy az első pillantásra látszik. Mint a kutatók kiderítették, a férfiak gyakrabban törekszenek hatalomra és sikerre a szerelmi kapcsolatokban, míg a nők boldogságra, vonzó megjelenésre és erős egészségre vágynak. Meg kell azonban érteni, hogy a Földön nem lehetnek mindenkinek egyformák az álmai. Míg az egyiknek a sikeres házasság lehet a célja, addig a másiknak az észbontó karrier. Az embereket kizárólag a saját világfelfogásuk alapján megítélni olyan elképzelés, amely kudarcra van ítélve.

„A magánéleted fontosabb, mint a karriered.”

Egyes nők inkább karriert szeretnének építeni, míg mások a háziasszonyi szerepben érzik jól magukat. Vannak, akik megértik, milyen nehéz dolgozó anyának lenni, és ezért halogatják ezt a gondolatot addig, amíg versenyképesek nem lesznek a szakmájukban, és nem teremtenek anyagi biztonságot.

Emellett sok nő úgy véli, hogy a karrierjük és a munkájuk eredménye a végső örökségük, és ezért nem érdekeltek abban, hogy minél hamarabb gyermeket szüljenek.

„Te vagy a házvezetőnő!”

Néha nehéz a mindennapok forgatagában elég energiát találni a háztartási munkák elvégzésére. Különösen a szakértők szerint az emberek a szabadidő hiánya miatt hanyagolják el leggyakrabban a főzést.

Annak érdekében, hogy ne pazarolják az energiát és megőrizzék mentális egészségüket, a szakértők azt javasolják, hogy válasszanak egyszerűbb recepteket, amelyek nem vesznek el túl sok időt, vagy engedjék meg maguknak, hogy alkalmanként kintről rendeljenek ételt.

„Mit fognak szólni mások?!”

A különböző generációk általában teljesen másként tekintenek az élet különböző területeire. A pszichológusok szerint véleményünk eredete a bennünk már nagyon régóta meglévő erkölcsi normákban rejlik. Természetesen ezek általában jelentősen különböznek a különböző korú embereknél. Éppen ezért nem szabad túlságosan a szívünkön viselni valakinek a véleményét a saját ügyeinkkel kapcsolatban, és nem kell követni valakinek az ajánlásait sem.

„A mi időnkben nem voltak pszichoterapeuták.”

Manapság egyre több embert érdekel a pszichológia és a mentális egészség. Igen, gyakran előfordul, hogy az ember saját maga vagy a családja és barátai támogatásával tud megbirkózni a problémáival. Néha azonban egy-egy nehéz időszak leküzdéséhez szakember segítségére van szükség, és ezt nem szabad szégyellni.

„Ne szenvedj tovább, és szedd össze magad.”

A szakértők szerint a válságos pillanatok ugyanolyan fontosak az életünkben, mint a pozitívak. Néha, amikor a szerencse hátat fordít nekünk, hagynunk kell, hogy átéljük ezt az időszakot, és ha kell, még sajnáljuk is magunkat. Természetesen megpróbálhatjuk elterelni a figyelmünket a negatív gondolatokról, de semmiképpen sem érdemes elnyomni magunkban a negatív érzelmeket.

„Egy nő legyen… egy férfi legyen…”

A társadalom gyakran korlátozza az embereket a nemi sztereotípiákkal. Egy nőnek sebezhetőnek kell lennie, míg egy férfinak erősnek és rettenthetetlennek. De mindezek a sztereotípiák gyakran megakadályoznak minket abban, hogy éljünk. A pszichológusok biztosak abban, hogy az ilyen megalapozatlan általánosítások károsak az egyénre és a mentális egészségére.

„Mindenki szeretne gyereket.”

Amikor egy nő 30 éves lesz, és nincs gyereke és nincs férje, az emberek tudni akarják, hogy miért. Ez a kérdés felmerül a szerető szülőkben, a kollégákban, sőt a kíváncsi szomszédokban is.

Vannak, akik mindig is családról és 3 édes gyerekről álmodtak, nehezen értik meg azokat, akik nem sietnek az utódokkal. Az okok, amelyek befolyásolják ezeket a döntéseket, különbözőek lehetnek – egyesek még nem találkoztak a megfelelő emberrel, mások nem állnak szilárdan a lábukon pénzügyileg. Ráadásul manapság egyre több olyan pár van, akik tudatosan nem terveznek gyermeket, és úgy döntöttek, hogy gyermektelenek lesznek, és a saját örömükre élnek.

” Senki sem akar egy elvált nőt gyerekkel.”

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy házasságban sok a konfliktus, a gyerekek jobban érzik magukat, ha a szüleik elválnak. Ráadásul egy olyan gyereknek, aki átélte a szülei válását, ugyanolyan esélye van a sikeres kapcsolat kialakítására, mint azoknak a gyerekeknek, akik teljes családban nőttek fel.

Ráadásul egyes kutatások szerint azok, akik másodszor is úgy döntöttek, hogy összeházasodnak, kisebb eséllyel válnak el.

Milyen további bosszantó sztereotípiákat fűznél még ehhez a cikkhez?